Ζητούν στήριξη, όχι κατάργηση των φορέων

243

Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι προσέρχεται στον διάλογο για το μέλλον των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υποδεικνύει, ωστόσο, σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των φορέων, τα οποία οι φορείς εκτιμούν ότι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς μόνο αν υπάρξει σταθερή στήριξη από το κράτος. Φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις τάσσονται κατά της «μεταβίβασης» της αρμοδιότητας για τις προστατευόμενες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι οι αιρετοί έχουν… πολύ διαφορετικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων.

Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, με προσκεκλημένους τους σημερινούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να ενθαρρύνει το (θορυβημένο από τις εξαγγελίες για κατάργηση των φορέων και υποκατάστασή τους από τις Περιφέρειες) ακροατήριο, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί ειλικρινή διάλογο. «Αν είχαμε καταλήξει δεν θα χρειαζόταν η σημερινή συζήτηση» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «χωρίς να μειώσω τις προσπάθειες που έχουν γίνει, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του σημερινού συστήματος». Ως παραδείγματα, ο υπουργός ανέφερε τους οκτώ νέους φορείς που ιδρύθηκαν πέρυσι, «αλλά ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά» και την αδυναμία των 36 φορέων να απορροφήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ.

Παρά την προσέγγιση του κ. Χατζηδάκη, οι εκπρόσωποι των φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων έδειχναν… κουρασμένοι από τη διαρκή ανασφάλεια και τη διάθεση διαδοχικών υπουργών να αναθεωρήσουν το ισχύον σύστημα αλλά όχι και να το στηρίξουν στην πράξη. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε η Αναστασία Δαλάκα από τη ΜΟΔ (μονάδα που παρέχει τεχνική υποστήριξη στα υπουργεία για κοινοτικά προγράμματα), ότι από το 2010 έως το 2017 δημιουργήθηκαν έξι ομάδες εργασίας και επιτροπές, κάθε φορά με το ίδιο θέμα. «Είστε ο 8ος υπουργός στον οποίο επαναλαμβάνουμε τα ίδια», ανέφερε ο Μ. Βάκκας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης.

Οσο για το προκείμενο; «Αν οι φορείς μετακινηθούν στις Περιφέρειες, θα καταλήξουν ένα “γραφείο” όπως αυτό των συγκοινωνιών», ανέφερε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο φορέα της Αττικής). «Πριν διαλύσουμε το υφιστάμενο σύστημα, ας επιχειρήσουμε να το διορθώσουμε, δίνοντας πόρους και αρμοδιότητες».

«Οι φορείς πληρούν τις απαραίτητες από την Κοινότητα προϋποθέσεις, ενώ έχουν μια ολοκληρωμένη οικοσυστημική προσέγγιση και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο Δρόσος Κουτσούμπας, επικεφαλής του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Οι εκπρόσωποι των φορέων υποστήριξαν την ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης (μέχρι το 2015 ήταν «περιστασιακή», από κοινοτικούς πόρους και έκτοτε… «μεταβατική» από το Πράσινο Ταμείο) και στελέχωσης των φορέων. Τη διατήρηση και στήριξη του υφιστάμενου συστήματος ζήτησαν με κοινή τους τοποθέτηση και οι 13 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. 

Πηγή: kathimerini.gr