Νέα έργα στην Υγεία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

215

Η ανέγερση νέου γενικού νοσοκομείου στη Σπάρτη καθώς και η αγορά δύο νέων ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, αναμένεται να περιληφθούν –εκτός απροόπτου– στη δωρεά-μαμούθ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», στην οποία επανεντάσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο είχε ακυρωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κύρωση της τροποποίησης της κύριας σύμβασης δωρεάς της «Πρωτοβουλίας», που θα περιλαμβάνει και τα δύο νέα έργα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Αρχικά ο προγραμματισμός ήταν να κυρωθεί από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου μήνα, ωστόσο, σύμφωνα με το Ιδρυμα, υπήρξαν καθυστερήσεις, «αναμενόμενες και μη» παρά τη σταθερά καλή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος και του ελληνικού Δημοσίου.

Το νέο γενικό νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα. Ηδη, έχει συσταθεί και συγκροτηθεί η ομάδα διαχείρισης του έργου, και η οποία είναι ίδια με αυτήν που έχει αναλάβει την ανέγερση των νοσοκομείων Κομοτηνής και Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου RPBW –ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano επισκέφθηκε το παλιό νοσοκομείο Σπάρτης τον περασμένο Ιούνιο–  και του ελληνικού γραφείου Betaplan, της Hill International, καθώς και της βρετανικής εταιρείας Llewelyn Davies, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες νοσοκομειακού σχεδιασμού.

Επιπλέον, έπειτα από συζητήσεις του Ιδρύματος με το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού προκρίθηκε, ως καταλληλότερη λύση για την αναβάθμιση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, η προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων, αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε την επισκευή των υφιστάμενων. Τα δύο νέα ελικόπτερα, καθώς και τα δύο νέα αεροπλάνα για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και τα οποία προβλέπονταν και στην αρχική σύμβαση αναμένεται να παραδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο του 2021. 

Τέλος, στο πλαίσιο της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το προσωπικό των μονάδων Υγείας, αποφασίστηκε η επανένταξη του προγράμματος για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία», υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν κυρωθεί οι επιμέρους συμβάσεις έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πρόγραμμα είχε ακυρωθεί στα μέσα του περασμένου Απριλίου καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση ως ώφειλε, και παράλληλα ήδη ήταν σε εξέλιξη η υλοποίηση παρεμφερούς εκπαιδευτικής δράσης. 

Πηγή: kathimerini.gr