Νoμπέλ Φυσικής σε ανακαλύψεις για το Διάστημα

281

O καθηγητής Τζέιμς Πιμπλς, ένας από τους τρεις φετινούς νομπελίστες.

Για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους σχετικά με το σύμπαν βραβεύθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2019 τρεις επιστήμονες, ένας Καναδός και δύο Ελβετοί, οι οποίοι θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 821.530 ευρώ.

Ο Καναδοαμερικανός Τζέιμς Πιμπλς, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον, βραβεύθηκε με τη σημαντική επιστημονική διάκριση για τη συμβολή του στην κατανόηση της εξέλιξης του σύμπαντος και της θέσης της Γης σε αυτό. Ο καθηγητής Πιμπλς, 84 ετών, μαζί με άλλους, προέβλεψε την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, που ονομάζεται και λυκόφως της Μεγάλης Εκρηξης. Μελετώντας την, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν την ηλικία, το σχήμα και το περιεχόμενο του σύμπαντος. Ο Πιμπλς, επίσης, συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, των μυστηριωδών στοιχείων που συγκροτούν το 95% του σύμπαντος. Ακόμη, είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του θεωρητικού πλαισίου της «δομικής διαμόρφωσης», η οποία  περιγράφει με ποιον τρόπο οι γαλαξίες και οι υπόλοιπες γιγαντιαίες δομές αναδύθηκαν μέσα από τις διακυμάνσεις πυκνότητας στο σύμπαν.

Ερωτηθείς ποια θεωρεί τη σημαντικότερη επιστημονική συμβολή του, ο καθηγητής Πιμπλς τόνισε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει, επισημαίνοντας ότι πάντα η εργασία του βασιζόταν στη συνεργασία. «Πρόκειται για έργο ζωής», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, στη Στοκχόλμη.

Το βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2019 απονεμήθηκε επίσης σε δύο Ελβετούς επιστήμονες, τον αστροφυσικό και επίτιμο καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, 77χρονο Μισέλ Μαγιόρ, και τον 53χρονο Ντιντιέ Κελόζ, αστρονόμο, καθηγητή στα πανεπιστήμια της Γενεύης και του Κέιμπριτζ. Οι δυο Ελβετοί επιστήμονες έλαβαν το βραβείο για την ανακάλυψη του 51 Pegasi b, ενός γίγαντα αερίων που πραγματοποιεί τροχιά γύρω από ένα άστρο (51 Pegasi), σε απόσταση 50 ετών φωτός, στον αστερισμό του Πηγάσου. Ο 51 Pegasi b ήταν ο πρώτος εξωπλανήτης που παρατηρήθηκε να διαγράφει τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν το δικό μας.

Πρωτοποριακή τεχνική

Προκειμένου να ανακαλύψουν το σύστημα, οι δύο επιστήμονες χρησιμοποιήσαν την πρωτοποριακή τεχνική της ακτινικής ταχύτητας, που επιτρέπει τον εντοπισμό απομακρυσμένων κόσμων έμμεσα, μετρώντας πώς το μητρικό αστέρι ταλαντεύεται εξαιτίας της βαρυτικής έλξης ενός πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του. Οι δύο επιστήμονες εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όταν έγινε η ανακάλυψη.

Πηγή: kathimerini.gr