Μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων τιμά σπουδαίους Ελληνες της διασποράς

227

Ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Π. Γριβέας, στο βήμα της εκδήλωσης.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης έκανε, δικαίως, την ελληνική κοινωνία να στραφεί για πρότυπα και αξίες στη διασπορά. Οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν δείξει εδώ και δεκαετίες, άλλωστε, τον δρόμο της προόδου, με την εργατικότητα και το ήθος τους, με την αριστεία και την προσαρμοστικότητά τους σε κάθε απαιτητικό περιβάλλον. Το International Foundation for Greece, το οποίο ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη, έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις τα τελευταία χρόνια για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αλλά και για τη στήριξη ευπαθών ομάδων εντός συνόρων. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του έχει θεσπίσει τα βραβεία IFG AWARDS, που στοχεύουν στο να αναδείξουν την πορεία αυτών των εν ζωή Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι διατηρούν και υπερηφανεύονται για την ελληνική καταγωγή τους.

Σημαντικό μέρος των βραβείων αποτελεί η έκδοση, από τα ΕΛΤΑ, γραμματοσήμων που απεικονίζουν τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες. Απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε ειδική τελετή που διοργανώνεται από το ίδρυμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τη Δευτέρα το πρωί, λοιπόν, σε μια συγκινητική τελετή όπου μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Πολυχρόνης Γριβέας, έδωσαν το «παρών» και οι περισσότεροι από τους φετινούς βραβευθέντες, που ήρθαν για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα.


Οι βραβευθέντες με τους Π. Γριβέα, Γ. Αρχιμανδρίτη και Ε. Λεβέντη.

Ο διεθνούς φήμης ομογενής συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος Αλεξάντερ Ντεσπλά βραβεύθηκε στην κατηγορία Γράμματα και Τέχνες. Στον τομέα της Επιστήμης διακρίθηκε ο  καθηγητής Φυσικής Δημήτριος Νανόπουλος, ενώ για τη συμβολή τους στη Φιλανθρωπία τιμήθηκαν ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπεχράκης και το Ιδρυμα Μπεχράκη. Το βραβείο του παρέλαβε ο εξάδελφός του, Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Το βραβείο στην κατηγορία Επιχειρηματικότητα απονεμήθηκε στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Ντιν Μητρόπουλο και το παρέλαβε ο συνεργάτης του. H διεθνώς αναγνωρισμένη στον τομέα της οινοποιίας, ιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Chateaux Margaux, Κορίνα Μεντζελοπούλου, βραβεύθηκε στην κατηγορία Εργο Ζωής.

O Πολυχρόνης Γριβέας, αφού αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο του Ιδρύματος, μίλησε για τους Ελληνες της διασποράς υπογραμμίζοντας ότι, τιμώντας εκείνους που σήμερα διαπρέπουν, έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της πατρίδας. Εκ μέρους του Ιδρύματος, ο Ευαγόρας Λεβέντης αναφέρθηκε στα βραβεία που θεσπίστηκαν το 2013. Η αναμνηστική σειρά των γραμματοσήμων θα είναι διαθέσιμη έως και τις 6/10/2022.

Πηγή: kathimerini.gr