«Φρενάρουν» την αποξήλωση των κεραιών

247

Ανεξάντλητη σε συνδυασμούς και… παραλογισμό παραμένει η ιστορία των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη χώρα μας. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά το όρος Αιγάλεω, όπου τις ημέρες αυτές η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ξεκίνησε να αποξηλώνει 25 παράνομες κεραίες, που παρεμβάλλουν μεταξύ άλλων στις εκπομπές της ΥΠΑ και του Λιμενικού. Δεν θα καταφέρει ωστόσο να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ήδη ανέστειλε την εκτέλεση δύο εκ των (τελεσίδικων) αποφάσεων κατεδάφισης, όπως είχε πράξει πέρυσι και για μία από τις παράνομες ταβέρνες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά. Στην υπόθεση επιχείρησε να παρέμβει και το δασαρχείο Αιγάλεω… υπέρ αυθαιρετούντος.

Την κατεδάφιση των παράνομων κεραιών έχει ζητήσει ήδη από το 2015 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οπως αναφέρει σε έγγραφό της, στο όρος Αιγάλεω, στη θέση Πυροβολεία (ή Κούκος) βρίσκονται από τη δεκαετία του 1990 εγκαταστάσεις (οικίσκοι και κεραίες) που ανήκαν σε «προσωρινά νόμιμους» ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από τη δεκαετία του 2000 όμως το νομικό καθεστώς άλλαξε και πλέον οι οριζόμενες από το ΕΣΡ ως νόμιμες ραδιοφωνικές εκπομπές του νομού Αττικής πραγματοποιούνται πρωτευόντως από το κέντρο εκπομπής Υμηττού και δευτερευόντως από άλλα σημεία (Πάρνηθα, Αίγινα κ.ο.κ.). «Στις εγκαταστάσεις στο όρος Αιγάλεω φιλοξενούνται ραδιοφωνικές εκπομπές που στερούνται νομιμότητας αλλά και τεχνικής αρτιότητας, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να προκαλούν επιζήμιες παρενοχλήσεις και παρεμβολές τόσο σε άλλους νόμιμους χρήστες του ραδιοφωνικού φάσματος, όσο και σε υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους, όπως η ΥΠΑ, η πυροσβεστική, το λιμενικό κ.ο.κ.», αναφέρει η ΕΕΤΤ.


Το τελευταίο διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δρομολόγησε τις διαδικασίες για να αποξηλωθούν οι παράνομες κεραίες, που παρεμβάλλουν μεταξύ άλλων στις εκπομπές της ΥΠΑ και του Λιμενικού.

Ως αρμόδια για την κατεδάφιση (αφού οι κεραίες είναι σε αναδασωτέα έκταση) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αφού με πολύ κόπο εξασφάλισε κάποιους πόρους, πραγματοποίησε διαγωνισμό και ανέθεσε στις 29 Σεπτεμβρίου σε εργολάβο την κατεδάφιση 25 παράνομων κεραιών και εγκαταστάσεων, ορισμένες από τις οποίες είναι χαρακτηρισμένες αυθαίρετες ήδη από το 1994. Αφού ειδοποιήθηκαν οι παρανομούντες, ήρθε η πρώτη «αντίδραση»… από το δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δήλωσε ότι επιτρέπει σε μια συγκεκριμένη εταιρεία (πληροφορικής) «να παραμείνει προσωρινώς στη συγκεκριμένη θέση, καθώς έχει ήδη αιτηθεί τη μετεγκατάστασή της σε παρακείμενη δασική έκταση». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απάντησε ότι το δασαρχείο… είναι δυστυχώς αναρμόδιο: «Μόνο ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύναται να δώσει εντολή για τυχόν αναστολή τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων που μας έχουν ήδη αποστείλει οι Διευθύνσεις Δασών για εκτέλεση της κατεδάφισης», αναφέρει το έγγραφο. Την ίδια ημέρα το δασαρχείο ανακάλεσε το έγγραφό του.

Η δεύτερη αντίδραση ήρθε από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, το οποίο με προσωρινή διαταγή έκανε δεκτά τα αιτήματα δύο εκ των αυθαιρετούντων και ανέστειλε την κατεδάφιση των (τελεσιδίκως) παράνομων εγκαταστάσεών τους. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2017 το ίδιο εφετείο είχε αναστείλει την κατεδάφιση… μιας από τις περίφημες ταβέρνες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, απόφαση που όμως στη συνέχεια «αποσύρθηκε» μετά την κατακραυγή που ακολούθησε. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πάντως θα συνεχίσει με τις υπόλοιπες κατεδαφίσεις.

Πηγή: kathimerini.gr