Τριψήφιος αριθμός για τις καταγγελίες πολιτών όταν δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος

174

Ένα τριψήφιο νούμερο θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ετοιμάζεται call centre, ένα τριψήφιο νούμερο, που θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Η Δημοτική Αστυνομία ή η Ελληνική Αστυνομία θα έρχεται και θα δίνει πρόστιμο στον συγκεκριμένο ιδιώτη, αλλά και στον καταστηματάρχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το κάπνισμα, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αφού προηγήθηκε διαβούλευση και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 15 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, για πρώτη φορά στη χώρα, όπως σε άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην εφαρμογή του νόμου εμπλέκεται και η Ελληνική Αστυνομία. «Χωρίς την Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να υπάρχει επιβολή του νόμου και των προστίμων», τόνισε.

Αναφερόμενος στις δημόσιες υπηρεσίες, εξήγησε πως υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και ξεκαθάρισε: «Και στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα, και στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, και στις παιδικές χαρές, και στους ανοιχτούς χώρους που παίζουν παιδιά. Και μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνει ένα παιδάκι, αν καπνίζει ένας οδηγός ή συνοδηγός τα πρόστιμα θα είναι 1.500-3.000 ευρώ»

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. «Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών», τόνισε.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για το θέμα της εφαρμογής του νόμου, θα κάνει ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα λανσάρει και την επικοινωνιακή καμπάνια του αντικαπνιστικού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr