Ο βασιλιάς της Σουηδίας αφαίρεσε τον τίτλο από 5 εγγόνια του

727

Σε μία κίνηση που για πολλούς αποτέλεσε ευχάριστη εξέλιξη, προχώρησε ο βασιλιάς της Σουηδίας, Γουστάβος, ο οποίος αποφάσισε να αφαιρέσει τον πριγκιπικό τίτλο από 5 εγγόνια του. Ο Σουηδός βασιλιάς έκανε γνωστή την απόφασή του τη Δευτέρα και υπό την πίεση των επικρίσεων για το μέγεθος της πολυμελούς βασιλικής οικογένειας.

Εξάλλου, το περασμένο έτος η βουλή στη Σουηδία διεξήγαγε έρευνα για το πώς θα μπορούσε να περιοριστεί το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η βασιλική οικογένεια από τον κρατικό κορβανά. Τα συνολικά επτά εγγόνια του Γουστάβου θεωρήθηκαν μεγάλος αριθμός για να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον Σουηδό φορολογούμενο και για να εκτελούν δημόσια καθήκοντα, όταν θα ενηλικιωθούν.

Ο πρίγκιπας Κάρολος

Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Φρέντρικ Βέρσαλ, ανώτατος αξιωματούχος του παλατιού, στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του βασιλιά να στερήσει από τα εγγόνια του βασιλικούς τίτλους είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Τα πέντε εγγόνια του βασιλιά, που δεν θα αποτελούν πλέον μέλη του βασιλικού Οίκου, είναι τα δύο παιδιά του μοναχογιού του, πρίγκιπα Καρόλου Φιλίππου και της συζύγου του, πριγκίπισσας Σοφίας και τα τρία παιδιά της πριγκίπισσας Μαντλέν και του Αμερικανοβρετανού χρηματιστή συζύγου της, Κρίστοφερ Ο’ Νιλ. Όλα τους ηλικίας 1 έως 5 ετών.

Η πριγκίπισσα Μαντλέν

Τα εγγόνια θα είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας αλλά δεν θα φέρουν τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας και δεν θα λαμβάνουν την ετήσια κρατική χρηματοδότηση, που λαμβάνουν τα άλλα μέλη της οικογένειας, ούτε θα εκτελούν βασιλικά καθήκοντα. Αλλά, θα εξακολουθούν να φέρουν τον τίτλο του δούκα ή της δούκισσας.

Από την παραπάνω απόφαση δεν επηρεάζονται τα δύο παιδιά της 42χρονης διαδόχου του θρόνου, πριγκίπισσας Βικτώρια και του συζύγου της, του 46χρονου πρώην γυμναστή Ντάνιελ Βέστλινγκ, η 9χρονη πριγκίπισσα Εστέλ, δεύτερη στην διαδοχή του θρόνου και ο 3χρονος πρίγκιπας Όσκαρ.

Η διάδοχος του Σουηδικού θρόνου, πριγκίπισσα Βικτώρια

Η βασιλική αυλή ανακοίνωσε πως οι δύο οικογένειες των παιδιών του βασιλιά, που επηρεάζονται από την παραπάνω απόφαση, είναι ικανοποιημένες με την αλλαγή. Η 37χρονη πριγκίπισσα Μαντλέν δήλωσε πως «είναι καλό για τα παιδιά της να διαμορφώσουν την δική τους τη ζωή».

Πηγή: Newsbeast