Μοιραίες ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ

203

Φωτογραφία αρχείου από άσκηση εκκένωσης στο νοσοκομείο του Ρίου. Το υπουργείο ψάχνει μοντέλο, ώστε να στελεχωθούν το συντομότερο δυνατόν οι καρδιοχειρουργικές μονάδες, τόσο στο Ρίο όσο και στο Ηράκλειο.

Η σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιφέρειας, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης πολλών έκτακτων περιστατικών, ήρθε ξανά στη δημοσιότητα με τον πλέον τραγικό τρόπο. Μια 52χρονη γυναίκα με σοβαρότατο καρδιολογικό πρόβλημα έχασε τη ζωή της, κατά τη διακομιδή της από το Νοσοκομείο Πύργου σε αυτό των Ιωαννίνων, όπου λειτουργεί καρδιοχειρουργική μονάδα.

Η αντίστοιχη μονάδα του Νοσοκομείου Ρίου, που βρισκόταν σε σαφώς κοντινότερη απόσταση από τον Πύργο, έχει μείνει ανενεργή από το 2017 λόγω έλλειψης κυρίως ιατρικού προσωπικού. Ο έως τότε διευθυντής της μονάδας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, στο Χαϊδάρι, με το σκεπτικό να ενταχθεί η καρδιοχειρουργική μονάδα του νοσοκομείου στις εφημερίες του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί, ενώ και οι προσπάθειες για επαρκή στελέχωση της μονάδας του Πανεπιστημιακού στο Ρίο δεν έχουν ευοδωθεί, με αποτέλεσμα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά να διακομίζονται, στην πλειονότητά τους, είτε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων είτε στην Αθήνα.

Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι παρόμοιο πρόβλημα καταγράφεται και στην καρδιοχειρουργική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο επίσης δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο ψάχνει μοντέλο, ώστε να στελεχωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δύο αυτές μονάδες, ενώ επιχειρεί να επισπεύσει γενικά τις διαδικασίες για τις 2.500 προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που, κατά προτεραιότητα, θα καλύψουν κενά σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών και όπου παρατηρούνται τραγικά κενά.

Η οριακή λειτουργία του ΕΣΥ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με αφορμή τον θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας Φιλοσοφίας, η οποία κατά τη διάρκεια περιπάτου στις 2.10 το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, όπου βρισκόταν για να λάβει μέρος σε συνέδριο, αισθάνθηκε σοβαρή αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις της. Η άτυχη γυναίκα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό και έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα. Το απόγευμα του Σαββάτου, την παρέλαβε ασθενοφόρο προκειμένου να τη διακομίσει στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Λίγο έξω από την Αρτα η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε δραματικά και, παρά τις προσπάθειες της γιατρού και των διασωστών να την κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και απαντώντας στον τέως αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή, κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου σημειώνοντας ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής». 

Πηγή: kathimerini.gr