Εκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ για το Ουκρανικό

226

Εκτακτη συνεδρίαση μόνο για το ουκρανικό ζήτημα θα πραγματοποιήσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Μάλιστα, ο ίδιος θα είναι ο εισηγητής επί του θέματος, γεγονός που συμβαίνει πολύ σπάνια, και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ειδικότερα, σήμερα και έως και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου στην Αθήνα η τακτική –του Οκτωβρίου– συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη συμμετοχή όλων των μητροπολιτών της χώρας.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, αποφάσισε να παρατείνει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για μία ημέρα –άρα, τυπικά, να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας– ώστε να συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, εισηγητής επί του θέματος θα είναι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος. Εκκλησιαστικοί παράγοντες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», εστίασαν στην πολιτική σημασία της κίνησης Ιερωνύμου που αποφάσισε κατά πρώτον να συζητηθεί το θέμα αποκλειστικά σε έκτακτη σύνοδο και ως αποκλειστικό και κατά δεύτερον να είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εισηγητής. Και αυτό διότι πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο· ενδεικτικά, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας εισηγητής είχε οριστεί μητροπολίτης, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Με την απόφαση αυτή ο κ. Ιερώνυμος θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ελληνική Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Τελικά, οι Επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγούνται την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.

Πηγή: kathimerini.gr