Χ. Σταϊκούρας: Έρχεται ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις

260

Νέα μόνιμη ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια, προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR Κεντρικής Ελλάδος.  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έληξε χθες, έφτασε στις 650.000 ο αριθμός όσων εντάχθηκαν.

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει ακόμη μία μικρή απόσταση με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία. Για το θέμα του σχεδίου “Ηρακλής” για τα NPLs είπε ότι η εγγύηση του δημοσίου θα αφορά μόνο στα καλά δάνεια και προανήγγειλε επανεξέταση των 9 σχημάτων μείωσης του ιδιωτικού χρέους που σήμερα υφίσταται.

Μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στην συνέντευξή του:

* Για τις 120 δόσεις είπε ότι εντάχθηκαν 650.000 οφειλέτες.  Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι λίγοι σε σχέση με τα 4 εκατ. που χρωστούν στην εφορία αλλά  είναι πολύ μεγαλύτεροι σε αριθμό σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε.

* για τον δημοσιονομικό στόχο του 2020 είπε ότι σήμερα δεν έχουμε κλείσει τον προϋπολογισμό, “έχουμε ακόμη ένα μικρό κενό”, αλλά και ότι είναι μικρότερο από ότι έχω ζήσει στα χρόνια της εμπειρίας μου στο υπουργείο οικονομικών.

* Ανέφερε ότι “δρομολογούμε την έξοδο στις αγορές” μιλώντας για την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε αυτές τα ασφαλή δημόσια οικονομικά, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το να υπάρχει συνεργασία με τους θεσμούς γιατί η χώρα είναι σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

* Επανέλαβε ότι “μειώνουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές το β΄ εξάμηνο του 2020 για αυτούς που έχουν μόνιμη απασχόληση”. Εξήγησε ότι αυτό γίνεται “για να δώσουμε κίνητρο να μετατρέψουν όσοι επιχειρηματίες έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης”. Είπε επίσης ότι “θα προχωρήσουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς σε αυτό το πεδίο τα επόμενα χρόνια”.

* Για τη πάταξη της φοροδιαφυγής ανέφερε ότι όταν μειώνεις τους φορολογικούς συντελεστές, μειώνεις και το κίνητρο για τη φοροδιαφυγή. Είπε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά καλά.

“Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ένα μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας διαπιστώσαμε ότι αρχίσει να πληρώνει φόρο” ανέφερε. Είπε επίσης ότι το 2014 κατεγράφη το χαμηλότερο κενό εισπραξιμότητας ΦΠΑ και μετά αυξήθηκε ξανά. “Άρα θέλουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αυστηρά πρόστιμα και ένα καλό φορολογικό νομοσχέδιο”. Προανήγγειλε  ένα ενιαίο φορολογικό νομοσχέδιο “για να παταχθεί η γραφειοκρατία”. Είπε ότι μοχλός θα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

“Αυξάνουμε το ελάχιστο ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών”, αλλά και προωθούμε τα ηλεκτρονικά βιβλία στις επιχειρήσεις με την απλή διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, ανέφερε. Επίσης είπε ότι πλέον το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει λάβει αρμοδιότητες από όλα τα υπουργεία. “Δεν θα τελειώσει η εν λόγω άσκηση σε ένα μήνα αλλά αρχίζουμε να χτίζουμε σε αυτό το πεδίο” επισήμανε.

* Για τον προϋπολογισμό είπε ότι υπάρχουν ήδη πολιτικές που ανακουφίζουν τους Έλληνες πολίτες. Αναφέρθηκε στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, “δηλαδή εκεί που τον παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όχι σε όλα τα προϊόντα”

* Για τα μέτρα του 2020 είπε ότι επιλέξαμε το 2020 να υλοποιήσουμε νέες παρεμβάσεις 1,2 δισ. ευρώ, “το μισό κομμάτι αφορά στις επιχειρήσεις”.  Ζήτησε από τους επιχειρηματίες όμως να αντισταθμίσουν τα 500 εκατ. ελαφρύνσεων του 2020 με περισσότερη απασχόληση, με εταιρική ευθύνη

* Για τα χρέη του κράτους προς ιδιώτες είπε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια δύο υπουργείων για να μη δημιουργούνται νέες οφειλές (στην χορήγηση σύνταξης και στα χρέη νοσοκομείων προς προμηθευτές). Επισήμανε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, “δεν ισχυρίζομαι ότι μπορεί να γίνει μέσα στο 2019” αλλά είναι χρόνιο το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανέφερε.

* Για το σύνολο του ιδιωτικού χρέους είπε ότι 75-76 δισ. ευρώ οφείλουν σε τράπεζες, 20 δισ. ευρώ σε Funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια, περίπου 100 δισ. ευρώ στην εφορία και 40 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. “Το ιδιωτικό χρέος πολύ μεγάλο πρόβλημα” είπε.

Οι τρεις παρεμβάσεις για τα χρέη

Αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για την μείωση του χρέους των ιδιωτών:

1. Μέσα από τη μείωση των φόρων και την μεγαλύτερη δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες να αποπληρώσουν τις τρέχουσες εκκρεμότητές τους.

2. Με πλαίσια ρυθμίσεων οφειλών. Ανέφερε ότι σήμερα, μετά τη λήξη των 120 δόσεις υπάρχουν οι 12 και οι 24 δόσεις. “Άρα πρέπει να φτιάξουμε έναν μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, πιθανόν σε 24-48 δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια” είπε ώστε να ξέρει η ελληνική κοινωνία ότι δεν θα υπάρχει άλλος μηχανισμός για το μέλλον. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε και το κομμάτι της κοινωνίας που πληρώνει τα χρέη του.

3. Με την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και με μία σειρά από άλλα σχήματα “που θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρό σχεδιασμό από την κυβέρνηση” όπως είπε. Αναφέρθηκε στον Ν. Κατσέλη που όπως είπε “δημιούργησε μία σειρά κακοπληρωτών” που βρήκαν απάγκιο σε βάρος των πολιτών που πληρώνουν, αλλά και σε ένα πακέτο μηχανισμών για τις επιχειρήσεις (πχ εξωδικαστικός). Επανέλαβε ότι υπάρχουν συνολικά 9 σχήματα για την μείωση του ιδιωτικού χρέους. “Πρέπει να τα ξαναδούμε και να τα κάνουμε λειτουργικά για το μέλλον”, είπε.

Παρεμβάσεις στις τράπεζες

Για τις τράπεζες είπε ότι πρέπει να έχουν επάρκεια σε κεφάλαια, καταθέσεις και χρήματα από τις αγορές “για να δημιουργήσουν καινούρια δάνεια”. Σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση το παθητικό τους, εκτίμησε, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι στα υπάρχοντα δάνεια που έχουν χορηγηθεί.

Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης των NPLs. Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν σχήματα μείωσης των δανείων αυτών, είπε. “Επίσης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ βελτιώνουμε την αποτίμηση των ακινήτων” που είναι στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ανέφερε.

Είπε ότι “είμαστε επίσης πολύ κοντά” στο να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο Ηρακλής, περιμένουμε την απάντηση των Κοινοτικών οργάνων. Εξήγησε ότι το σκέλος των εγγυήσεων θα αφορά “στο καλύτερο κομμάτι” των εν λόγω δανείων.

“Ευελπιστούμε σε 2- 3 χρόνια από τώρα να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια στο 10% του συνόλου από το 40% του χαρτοφυλακίου σήμερα και με τον μέσο όρο ανά την ΕΕ στο 4%.

Πηγή: CAPITAL.GR