100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ιούλιος ’65: Παραίτηση του Γ. Παπανδρέου

328

Στις αρχές Ιουλίου του 1965, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και οι καταγγελίες που έφεραν τον Ανδρέα Παπανδρέου αναμεμειγμένο σε αυτήν κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής υπό τον αντιστράτηγο Ι. Σίμο και η επιβολή πειθαρχικών ποινών σε αξιωματικούς που φέρονταν αναμεμειγμένοι στην οργάνωση δεν είχαν ηρεμήσει τα πράγματα.

Αλλά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις 14 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά τις επιστολές που του απέστειλε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, καλώντας τον να εκκαθαρίσει την υπόθεση, αντί «να διασκεδάση τας ανησυχίας που προεκάλεσαν εις την Κοινήν Γνώμην ο αλλοπρόσαλλος υπό της

Κυβερνήσεως χειρισμός του ζητήματος», είχε ως συνέπεια «ο λαός να ανησυχήσει περισσότερον» («Καθημερινή», 15/6).
Στις 25 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης στη Βουλή και θα καταφέρει να λάβει την έγκριση 163 βουλευτών. Οταν, όμως, θα προσπαθήσει να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αντικαθιστώντας τον έως τότε υπουργό Π. Γαρουφαλιά, θα βρει απέναντί του τον βασιλιά. Την ημέρα που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες (11 Ιουλίου), η «Καθημερινή» έγραφε: «Εισήλθομεν εις κρίσιν της οποίας η έκβασις θα εξαρτηθή από την σύνεσιν και την πρωτοβουλίαν των ανθρώπων που αγαπούν αυτόν τον τόπον και δεν θα ήθελον να τον ιδούν εμπίπτοντα εις την δίνην της αναρχίας».

Δύο ημέρες αργότερα, «ο υπουργός Αμύνης καταγγέλλει τον πρωθυπουργόν διά την προσπάθειαν διαβρώσεως του στρατεύματος», ενώ την επομένη (14/7) ο Κωνσταντίνος θα αποστείλει τρίτη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο μέμφεται ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ για να διασώσει τον γιο του Ανδρέα.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου θα συναντηθούν εκ νέου ο πρωθυπουργός και ο βασιλιάς. Θα αρκέσουν 13 λεπτά για να διαπιστωθεί η πλήρης διαφωνία τους στο θέμα της ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Πλέον ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτηση. Μία ώρα μετά την αναχώρησή του από τα Ανάκτορα, ορκιζόταν το πρώτο κλιμάκιο της νέας κυβέρνησης και ο νέος πρωθυπουργός Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας. Υπουργός Εθνικής Αμύνης ορκίστηκε ο Στ. Κωστόπουλος. Πλήθος μαζικών διαδηλώσεων –γνωστές ως Ιουλιανά– θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.


«Η ανατροπή του κ. Γ. Παπανδρέου υπήρξεν η μοιραία συνέπεια της συνθέσεως της λαϊκής του βάσεως, της κοινοβουλευτικής του ομάδος, της δράσεώς του και των λόγων του».

Πηγή: kathimerini.gr