Στροφή 180 μοιρών…

225

H συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος διχάζει την επιστημονική κοινότητα.

Τη μία το κόκκινο κρασί κάνει καλό, την άλλη κακό. Μια έρευνα εξυμνεί την κατανάλωση οσπρίων, μια άλλη λέει ότι χρειάζεται μέτρο και μια τρίτη υποστηρίζει ότι το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι καλύτερο από το λίγο αλάτι. Η σοκολάτα κάνει καλό, η σοκολάτα δεν κάνει καλό, «ναι» στους πολλούς καφέδες, κόψτε τους πολλούς καφέδες!

Τίποτα όμως απ’ όλ’ αυτά δεν συγκρίνεται με τη βόμβα μεγατόνων που έσκασε πριν από λίγες μέρες, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο και σε όσους ασχολούνται ερευνητικά με θέματα διατροφής, και προκαλώντας σύγχυση και προβληματισμό στο καταναλωτικό κοινό που τα τελευταία χρόνια ζει σε μια κατάσταση ζεστό – κρύο.

Σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος –κόντρα σε όσα μας συμβούλευαν εδώ και χρόνια–, καθώς τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα είναι ανεπαρκή ως προς τους κινδύνους που προκύπτουν για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Αυτό που σε γενικές γραμμές μάς λένε οι ερευνητές είναι ότι τα οφέλη για την υγεία είναι μηδαμινά αν κόψουμε το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και φυσικά το μοσχάρι, οπότε μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα.

Στην έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια, πήραν μέρος 14 ερευνητές από επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, με επιστήμονες να τονίζουν ότι έρευνες σαν κι αυτήν «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα».

Οπως και να ’χει, πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σχετικά με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, η οποία μάλιστα είναι πολύ πιο σοβαρή από άλλες αντίστοιχες, καθώς σχετίζεται απόλυτα με την κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων. Το ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει παρουσιάζει σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον.

Πηγή: kathimerini.gr