Μετρό Θεσσαλονίκης : Συζήτηση με διαφωνίες για το μέλλον των αρχαιοτήτων

242

Η κατασκευή του μετρό και η πορεία του σταθμού της Βενιζέλου μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους, συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία βουλευτών, φορέων και εκπροσώπων της πόλης.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, ανέλυσε το έργο, λέγοντας πως θα πρέπει να λειτουργήσει εν συνόλω και όχι αποσπασματικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την παραμονή των αρχαίων κατά χώρα, είπε πως η λύση αυτή «μπορεί να στέκει θεωρητικά, όμως δεν είναι κατασκευάσιμη».

«Ο σταθμός της Βενιζέλου εάν γίνει με τη μέθοδο in situ, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας που είναι απαραίτητες, τις προδιαγραφές πυρασφαλείας, της εξόδου κινδύνου και τον αερισμό της σήραγγας», είπε.

Ο κ. Ταχιάος παραδέχτηκε πως «και η προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε στο να ξεκολλήσει το έργο από τα προβλήματα που είχε» και πως τα αρχαία της Βενιζέλου «είναι ευτυχία και κεφάλαιο για την πόλη […] Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί, η Αττικό Μετρό είναι στη διάθεση σας για να παράσχει πληροφορίες. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τον οποιοδήποτε, αλλά ο διάλογος θέλει ανοιχτά αυτιά και μάτια από όλους», συμπλήρωσε.

Ζέρβας: Να δεσμευτούμε ότι το μετρό θα λειτουργήσει σύντομα

Την ειδική συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι καιρός η πόλη να αποκτήσει υποδομές. «Ήρθε επιτέλους η ώρα να δεσμευτούμε όλοι, ότι το μετρό θα λειτουργήσει σύντομα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς, να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και εμμονές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, λέγοντας πως «εάν εφαρμοζόταν η λύση αυτή το 2014, σήμερα δεν θα είχαμε την ανάγκη αυτής της συνεδρίασης. Αν από την άλλη είχε γίνει πρόοδος στη λύση in situ, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο προκειμένου να τελειώσει».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες, υπογράμμισε πως «υπάρχουν κάποιοι που όποτε κάτι δεν τους αρέσει καταφεύγουν σε συγκεντρώσεις ή σε δικαστήρια. Ο καλύτερος τρόπος σε αυτή την πόλη, σε αυτήν τη χώρα, να καθυστερείς και εντέλει να ματαιώνεις κάτι, είναι να καταφεύγεις στα δικαστήρια».

«Τη μπαγκέτα στα μεγάλα έργα την κρατά η εκάστοτε κυβέρνηση. Περιμένουμε άμεσα τα επόμενα βήματα από την Αττικό Μετρό και τα αρμόδια υπουργεία. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η πόλη μας δεν μπορεί να παραμένει ένα απέραντο εργοτάξιο», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Απεργία διαρκείας προανήγγειλαν οι αρχαιολόγοι

Απεργία διαρκείας των αρχαιολόγων αν αποφασιστεί απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, ανακοίνωσε η ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό.

Όπως εξήγησε η κυρία Κουτσούμπα στους 8 από τους 13 σταθμούς έχουν αποδομηθεί ευρήματα.

«Αυτό που βρέθηκε στη Βενιζέλου είναι δώρο για την πόλη. Είναι ένας έτοιμος αρχαιολογικός χώρος. Είναι μοναδικό γιατί είναι κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Υπάρχει πρόβλημα αυθεντικότητας με την μεταφορά τους και την επιστροφή τους. Αυτές οι αρχαιότητες πρέπει να κοπούν κομματάκια για να βγουν από μια τρύπα 7 επί 5 επειδή μπήκε η πλάκα οροφής» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Διερωτήθηκε ακόμη ότι «από την στιγμή που υπάρχει τεχνική λύση από το 2017 και έχουν ξοδευτεί χρήματα και υπάρχει ΟΜ1 και έχει ΟΜ2 διαφορετικών σταδίων για ποιο λόγο να ξαναπάμε στο θέμα της απόσπασης όταν όλοι μαζί συμφωνήσαμε στη λύση. Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» τονίζοντας ότι η απόφαση της απόσπασης ενέχει το κίνδυνο μη επιστροφής των αρχαίων.

«Δεν θα βρίσκετε αρχαιολόγο να αποδομήσει τις αρχαιότητες», είπε, προαναγγέλλοντας νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι θέσεις των βουλευτών της Θεσσαλονίκης

Στην ειδική συνεδρίαση για το μετρό, τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε πως είναι δεδομένη η απόφαση να προχωρήσει το έργο και να ολοκληρωθεί με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να έχουμε, το συντομότερο δυνατό, τόσο τα αρχαία, όσο και την πλήρη λειτουργία του μετρό, αλλά και να αποτρέψουμε απαιτήσεις αποζημιώσεων από την Κομισιόν, εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί το Μάρτιο 2025. Το μετρό μπορεί να λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του, τον Απρίλιο του 2023. Θέλουμε και μετρό και αρχαία το συντομότερο δυνατό, με το χαμηλότερο κόστος. Όσοι επιδιώκουν διχασμό της τοπικής κοινωνίας, να ξέρουν ότι ματαιοπονούν».

Ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, τόνισε πως η πόλη έχει ανάγκη το έργο και πως οι πολίτες θέλουν να το δουν σε λειτουργία. «Υποστηρίζω ότι η πόλη μας πρέπει να υπηρετήσει τον ιδανικό στόχο – και αρχαία και μετρό. Τα αρχαία δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε και πρόσθεσε: «Θα μας βρείτε απέναντι όσοι επιδιώκετε το έργο αυτό πάλι να σκαλώσει».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, λαμβάνοντας τον λόγο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στη διαδικασία με την οποία εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση λέγοντας πως έγινε «πασαρέλα κυβερνητικών στελεχών που δεν ακούει τους πολίτες».

Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο η κ. Νοτοπούλου είπε: «Κύριε δήμαρχε, γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν προσφυγές, καθυστερήσεις, ότι η πόλη θα διαιρεθεί, θα διεκδικήσουν οι εργολάβοι. Οι Θεσσαλονικείς για τα επόμενα έργα θα στερηθούν ένα έργο πνοής. Σας καλώ να μη γίνετε μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, να ταχθείτε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου όπως έχει προγραμματιστεί».

Για «κακή σκηνοθετημένη διαδικασία» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας πως «το θέμα της συζήτησης δεν είναι το μετρό. Το θέμα μας είναι η απόφαση ενός πρωθυπουργού, που εμφανίστηκε μια μέρα ξαφνικά και έφερε τα πάνω κάτω. Ένα σύμπλεγμα κατά του Γιάννη Μπουτάρη και όλων των δυνάμεων που συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια να παραμείνουν τα αρχαία».

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για συμβίωση αρχαίων και Μετρό, χωρίς απόσπαση», ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κωνσταντίνα Αδάμου, τόνισε πως «θα πρέπει να διατηρηθούν οι αρχαιότητες κάτω από τη Βενιζέλου, αλλά να υλοποιηθεί το Μετρό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους πολίτες».

Στην ειδική συνεδρίαση τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος, όπως επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: in.gr