Με τον γερουσιαστή της Καλιφόρνια και μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου συναντήθηκε ο Απ. Τζιτζικώστας

273

Συναντήσεις με τον γερουσιαστή της Καλιφόρνια Anthony Portantino αλλά και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου (American Hellenic Council) στο Λος Άντζελες, είχε στο περιθώριο της αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι κύριοι Τζιτζικώστας και Portantino συζήτησαν μια σειρά οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δυο άνδρες διερεύνησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης σταθερής επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Καλιφόρνια και ειδικότερα τις μεθόδους για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην προοπτική συμμετοχής της Πολιτείας της Καλιφόρνια στην πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4th», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2020. Ο κ. Portantino δήλωσε υποστηρικτικός ως προς τις κοινότητες μεσογειακών χωρών στην Πολιτεία και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση του περιφερειάρχη να συμμετέχει η Πολιτεία της Καλιφόρνια στην έκθεση ICT στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Οκτώβριο.

«Προσπαθούμε με την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια σταθερή και δυναμική σχέση μεταξύ της Πολιτείας της Καλιφόρνια και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, με έμφαση στους κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από τη μια και των οπτικοακουστικών παραγωγών από την άλλη, με αιχμή τη λειτουργία του πρώτου οργανωμένου Film Office στην Ελλάδα, που ίδρυσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω στον Γερουσιαστή Portantino τη σταθερή και ισχυρή δέσμευσή μας για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, ειδικά στους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και την καινοτομία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που αναπτύσσει η Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπως την περιέγραψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες, στις οποίες η Καλιφόρνια σχεδιάζει να ιδρύσει Γραφείο Επενδύσεων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με την Καλιφόρνια.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε επίσης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και συνομίλησε με τους ομογενείς για ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και για τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτύξει ισχυρούς και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με την Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τους Έλληνες ομογενείς τα ζητήματα της ελληνικής κοινότητας στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία αριθμεί περίπου 100.000 άτομα, ενώ ενημέρωσε και για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Πηγη:real.gr