Τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία φοβούνται οι ΗΠΑ

176

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μεγάλη εισβολή χερσαίων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τους Αμερικανούς να αποσύρουν τους περίπου 1.000 στρατιώτες που έχουν απομείνει στη χώρα, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, επικαλούμενο αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει συγκεντρώσει σημαντικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία, καθώς εμφανίζεται απογοητευμένη από την εφαρμογή της συμφωνίας της με την κυβέρνηση Τραμπ για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων. Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ ανησυχούν ότι η τουρκική εισβολή μπορεί να εκδηλωθεί αιφνιδιαστικά, φέρνοντας την Ουάσιγκτον προ τετελεσμένων.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις, αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν χθες την τρίτη κοινή περιπολία τους με Τούρκους στρατιώτες στην επίμαχη περιοχή. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Εσπερ. Στη διάρκειά της, ο Ακάρ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις κοινές περιπολίες «αν υπάρξουν καθυστερήσεις ή αντιπερισπασμοί» και δεν θα διστάσει να δράσει μονομερώς για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, εκδιώκοντας τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, στην εναρκτήρια τελετή για τη νέα νομοθετική περίοδο του τουρκικού Κοινοβουλίου. Την απαισιοδοξία του για την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο μεταξύ, έγινε χθες γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο του Γκαζίαντεπ, στη νότια Τουρκία, θα ανοίξει τρία παραρτήματα σε πόλεις της βόρειας Συρίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η κουρδική πόλη Αφρίν, την οποία κατέλαβαν τουρκικά στρατεύματα εκδιώκοντας τους Κούρδους, τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγή: kathimerini.gr