Διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συζήτησης για ψήφο αποδήμων

209

Οσο πλησιάζει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, η ψήφος των αποδήμων φυσιολογικά τίθεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας όλων των κομμάτων. Εξαίρεση δεν αποτελεί το Κίνημα Αλλαγής, που, ενόψει και των προαναγγελθεισών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει εισέλθει σε διαδικασία ζυμώσεων, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της Χαρ. Τρικούπη, τους οποίους και θεωρεί βάση συζήτησης, είναι: Η μη διεύρυνση του εκλογικού σώματος (δηλαδή, να ψηφίζουν μόνον οι απόδημοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εγχώριους εκλογικούς καταλόγους), η ψήφος να είναι επιστολική, η σύσταση ξεχωριστής περιφέρειας Ελλήνων εξωτερικού και η προσμέτρηση των ψήφων στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Βάσει των παραπάνω φαίνεται πως το ΚΙΝΑΛ κινείται κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον αυτές έχουν διαρρεύσει, μιας και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη πρόταση από το Μαξίμου. Μάλιστα, η τέταρτη παράμετρος, δηλαδή η ισοτιμία της ψήφου, αποτελεί και μετατόπιση από την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, που παραδοσιακά κινείτο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε και ο Ανδρ. Λοβέρδος σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τη μετατόπιση αυτή ως αλλαγή θέσης «προς τη σωστή κατεύθυνση». Οπως διαρρέουν άλλωστε πηγές κοντά στην ηγεσία, το όλο θέμα πρέπει να τεθεί πλέον σε άλλη βάση, μετά το μεγάλο κύμα του brain drain στα χρόνια της κρίσης.

Τι αντίκτυπο έχει όμως η όλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ; Οπως στα περισσότερα καίρια ζητήματα που έχουν τεθεί ανά καιρούς, αναδεικνύει και την ακανθώδη συνύπαρξη των διαφορετικών του τάσεων. Σε αντίθεση με το ΚΙΔΗΣΟ, που αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του από την ερχόμενη εβδομάδα, η πλευρά Ανδρουλάκη έχει ήδη εκφράσει μια βασική ένσταση επί της τελικής πρότασης του Κινήματος, καθώς χαρακτηρίζει ανεδαφική τη δημιουργία «παγκόσμιας εκλογικής περιφέρειας αποδήμων». Υποστηρίζει δηλαδή οι απόδημοι να ψηφίζουν ισότιμα μεν, αλλά επιλέγοντας υποψηφίους από τα εγχώρια ψηφοδέλτια (είτε από τις περιφέρειες είτε από το Επικρατείας).

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά του ευρωβουλευτή εκφράζει ενστάσεις σε θέσεις της ηγεσίας. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του ίδιου στην Κεντρική Επιτροπή, εντάσσει το ζήτημα σε μια εν γένει κριτική για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κόμμα, με στελέχη κοντά στον κ. Ανδρουλάκη, μάλιστα, να κάνουν λόγο για «κατ’ επίφαση δημοκρατική λειτουργία και λήψη αποφάσεων από κάστα στελεχών».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο βασικός εσωκομματικός «αντίπαλος» της Φ. Γεννηματά ζήτησε από το βήμα της Κ.Ε. οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τα όργανα και όχι σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θέση η οποία, σε πρώτο χρόνο, φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της ηγεσίας.

Πηγή: kathimerini.gr