Τεχνητοί ύφαλοι και παροπλισμένα πλοία στο καταδυτικό πάρκο του Αποκόρωνα Χανίων

176

Μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έγκριση χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου σε περιοχή του Δήμου Αποκορώνου Χανίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, με τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της βουλευτού Χανίων Ντόρας  Μπακογιάννη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χωροθέτηση του έργου «Καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή Όρμος Μπρος Γιαλός» Δημοτικής Ενότητας Βάμου Δήμου Αποκορώνου, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.  Ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε ότι πρόκειται για το τελευταίο στάδιο εγκρίσεων, πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του έργου. Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία της έγκρισης χωροθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός μηνός Οκτωβρίου 2019».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

Το καταδυτικό πάρκο θα χωροθετηθεί εκτός περιοχής Ναtura 2000. Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντισθούν τεχνητοί ύφαλοι τεχνολογίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία που έχει παραχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Για την ασφαλή λειτουργία του πάρκου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων καταδυτικού πάρκου, πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών, περιοχές πόντισης δύο πλοίων και τρεις καταδυτικές διαδρομές, με τρόπο ώστε το πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενήσει ισάριθμες ομάδες επισκεπτών.

Η πρώτη διαδρομή θα είναι μήκους 370 μέτρων και βάθους 20 μέτρων, στην οποία θα ποντιστεί ένα σκάφος και μία ομάδα πέντε υφάλων. Η δεύτερη διαδρομή θα είναι μήκους 350 μέτρων βάθους 20 μέτρων, στην οποία θα ποντιστεί το δεύτερο σκάφος και μία ομάδα οκτώ υφάλων. Στην τρίτη διαδρομή, μήκους 250 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, θα ποντιστεί μία ομάδα οκτώ υφάλων.

Η εξυπηρέτηση του καταδυτικού πάρκου θα έχει αφετηρία τα λιμάνια Γεωργιούπολης, Αλμυρίδας, Καλυβών, Μαραθίου και Μπρος Γιαλού. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο Δήμος Αποκορώνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr