Στο 33% έφτασε η κτηματογράφηση στο σύνολο της χώρας

227

Στο 33% ανέρχεται η κτηματογράφηση στο σύνολο της χώρας, ενώ ακόμα 58% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη καταγραφεί τα 12,9 εκατ., ακόμα 22,7 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται υπό καταγραφή. Εκκρεμούν 2,7 εκατ. δικαιώματα από τις πέντε «ορφανές» μελέτες (7% της χώρας) και ακόμα 800.000 δικαιώματα (2% της χώρας) από ειδικές περιπτώσεις, όπως το ιταλικό κτηματολόγιο των Δωδεκανήσων.

Όσο για τις περιοχές στις οποίες «έκλεισε» το τελευταίο δεκαπενθήμερο η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, η Ελληνικό Κτηματολόγιο επανυπολόγισε τη συμμετοχή, εκτιμώντας ότι ξεπερνά κατά μέσο όρο το 60%. «Το Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας καθώς και στις νήσους Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος. Το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξ αρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Μάλιστα, στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να δοθούν νέες παρατάσεις, καλώντας τους πολίτες να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη διευκόλυνσή τους.

Πηγή: kathimerini.gr