Στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

189

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ταξίδεψε την Πέμπτη (3/10) στην Ξάνθη λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης παρουσία του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, των μητροπολιτών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνού, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου, Παροναξίας Καλλινίκου, Φωκίδος Θεοκτίστου, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στεφάνου, Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Θεοχάρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης υποδέχθηκαν την εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης.

Μετά τη δέηση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ενώ ο μητροπολίτης Ξάνθης, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους αρχιερείς, τους κληρικούς και τους πιστούς, τόνισε ότι «δοξάζουμε τον ελευθερωτή των ψυχών. Εκείνον ο οποίος νίκησε τον θάνατο και μας χάρισε τη ζωή. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε την Παναγία μητέρα Του, την Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, στην οποία αποδίδουμε τα ελευθέριά μας. Σήμερα, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ελευθέρου βίου. Η ελευθερία δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό. Κερδίζεται με αγώνες και αίμα, αλλά εκείνο που μας διδάσκει η Εκκλησία, είναι όχι μόνο να την αποκτήσουμε, αλλά και να μπορούμε να τη διαχειριστούμε».

Ακολούθως, με λιτανευτική πομπή και τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος κατευθύνθηκαν προς τον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός.

«Αποδίδουμε τιμή στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση αυτού του τόπου και για όσους εργάστηκαν για την εδραίωση της ελευθερίας στο νέο ελληνικό κράτος», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ επισήμανε ότι «η παρουσία και ο λόγος της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί παρά να έχει τρεις στοχεύσεις: πρώτον, να εργαστούμε με όλη μας τη δύναμη για την ενότητα του λαού και αυτό το προσκλητήριο δεν εξαιρεί κανέναν. Η συνεργασία όλων και η περιθωριοποίηση των λίγων που μας χωρίζουν είναι αυτονόητη. Δεύτερον, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση. Τρίτον, να καταδικάσουμε τον εθνοφυλετισμό που ευθύνεται για πολλά βάσανα του λαού μας. Ειδικά ο εθνοφυλετισμός στον Ορθόδοξο χώρο αποτελεί αίρεση», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος της Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.

Το παρών έδωσαν η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών, εκατοντάδες κληρικοί και πλήθος πιστών.

Πηγή: zougla.gr