Eπιστρoφή αρχαίου θησαυρού στην Αίγυπτο

262

Στην πατρίδα του επέστρεψε το φέρετρο του ιερέα Νεντζεμάχν, που χρονολογείται στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Τα αποκαλυπτήρια ενός επίχρυσου αρχαίου φερέτρου, που χρονολογείται από τον πρώτο π.Χ. αιώνα, έκανε την Τρίτη το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Ο αρχαίος θησαυρός επεστράφη στην πατρίδα του από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, όταν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αρχαιότητα που είχε κλαπεί.

Κατά το παρελθόν, μέσα στο φέρετρο είχε τοποθετηθεί η μούμια του Νεντζεμάχν, ενός ιερέα της πτολεμαϊκής περιόδου, που έζησε πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Οπως δήλωσε ο Aιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Χαλέντ ελ Ανανί, ο επαναπατρισμός αυτού του «καταπληκτικού, μοναδικού» ευρήματος αποδεικνύει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης που συνδέουν την Αίγυπτο με τις ΗΠΑ.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αγόρασε το επίχρυσο  φέρετρο από έμπορο τέχνης στο Παρίσι, έναντι του ποσού των 4 εκατ. δολαρίων. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ιστορική αξία του, το έθεσε στο επίκεντρο μιας έκθεσης. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κατάφεραν να αποδείξουν, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών, ότι η άδεια εξαγωγής του αρχαιολογικού θησαυρού ήταν «πλαστή», όπως τόνισε ο Χαλέντ ελ Ανανί. Παρών στα αποκαλυπτήρια του εκθέματος ήταν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Τόμας Γκολντμπέργκερ, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το πανέμορφο εύρημα βρίσκεται σήμερα σε αυτό το μουσείο στην Αίγυπτο, όπου και θα έπρεπε να βρίσκεται». Ο Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αναφερόμενος στο επαναπατρισμένο έκθεμα, τόνισε ότι η επιφάνειά του φέρει περίτεχνες διακοσμήσεις, με διάφορες σκηνές, καθώς και γραφές με ιερογλυφικά. «Το όνομα του ιδιοκτήτη του φερέτρου αναγράφεται εδώ “Νεντζεμάχν”, ενώ αναφέρεται και η ιδιότητά του, “ιερέας”. Κατά πάσα πιθανότητα, το φέρετρο είχε βρεθεί στην κεντρική Αίγυπτο. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία θα καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ύστερα από περαιτέρω έρευνα», εξήγησε.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ζήτησε συγγνώμη από την Αίγυπτο και ο επικεφαλής του, Ντάνιελ Ουάις, δήλωσε ότι υπήρξε θύμα απάτης και ακούσιος συμμετέχων σε λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, το φέρετρο εξήχθη παρανόμως από την Αίγυπτο και έφθασε στη Γαλλία μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Γερμανίας, ενώ συνοδευόταν από πλαστή άδεια εξαγωγής, του 1971.

Πηγή: kathimerini.gr