Το διοικητικό εφετείο Αθηνών ακύρωσε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 404 δικαστικών υπαλλήλων

216

Τους οριστικούς πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2017 για την πλήρωση 404 θέσεων δικαστικών γραμματέων, ακύρωσε το διοικητικό εφετείο Αθηνών, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων του επίμαχου διαγωνισμού έχει ήδη διοριστεί.

Ειδικότερα, στο διοικητικό εφετείο Αθηνών, είχαν προσφύγει επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων του εν λόγω διαγωνισμού, που αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες υποστηρίζοντας ότι ο σχετικός πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι οι διοριστέοι επιλέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Οι διαγωνιζόμενοι υποστηρίζανε ότι το ΑΣΕΠ «παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή, που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Συγκεκριμένα, το διοικητικό εφετείο Αθηνών, με μια σειρά αποφάσεών του ανέτρεψε τους οριστικούς πίνακες του διαγωνισμού 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 1Κ/2017) για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων.

Οι διοικητικοί δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ΑΣΕΠ διηύρυνε ανεπιτρέπως την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου», προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Πάντως, αναμένεται οι υποθέσεις αυτές να οδηγηθούν στο ΣτΕ.

Τέλος, ο καθηγητής της Νομικής, Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος χειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές, σε δήλωσή του αναφέρει: «Με αυτές τις μείζονος νομικής σημασίας αποφάσεις του, το διοικητικό εφετείο Αθηνών διασφάλισε κατά τρόπο παραδειγματικό τις τρωθείσες από το ΑΣΕΠ αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον διαγωνισμό της προκηρύξεως 1Κ/2017.

Το δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές πανεπιστημιακές σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από την θέση του δικαστικού γραμματέως, επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Ίσως μετά τις αποφάσεις αυτές, ο επανέλεγχος του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ καθίσταται σκόπιμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr