Μόρια: Επιστροφή στην κανονικότητα του χάους

201

Εκτεταμένες ζημιές σε όχημα της Πυροσβεστικής.

Μόνο η αστυνομική κλούβα η οποία βρίσκεται στην είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας μαρτυράει όσα συνέβησαν το απόγευμα και το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στον καταυλισμό, όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά εντός της δομής. «Η Μόρια σήμερα επανήλθε στην κανονικότητα του χάους που είναι η Μόρια», λέει στην «Κ» ο κ. Μάριος Καλέας, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου στο νησί. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε προχθές, μια γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της, ενώ το μωρό της, το οποίο στην αρχή θεωρήθηκε νεκρό, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με πληροφορίες εκτός κινδύνου.

Εντός του καταυλισμού 8 διώροφα κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο έχουν καεί, η καγκελόπορτα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει βανδαλιστεί, ενώ υπάρχουν και αρκετές ακόμα υλικές ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν, επίσης, σε όχημα της Πυροσβεστικής όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι μετανάστες προσπάθησαν ρίχνοντας πέτρες να εμποδίσουν την είσοδό του στον χώρο του ΚΥΤ. Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από μετανάστες που τους έβγαλαν με τη βία από το όχημα. Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στη Μόρια τονίζουν ότι η συμπεριφορά πολλών μεταναστών ήταν εχθρική, ενώ πολλοί κινήθηκαν εναντίον τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν σχεδόν παράλληλα με την πυρκαγιά. Από την άλλη, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου με ανάρτησή της στο Facebook καταγγέλλει ότι η αστυνομία εμπόδισε, ρίχνοντας χημικά, όσους μετανάστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Εργαζόμενος (ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια) εξηγεί ότι μέσα στη Μόρια υπάρχουν 42 διαφορετικές εθνικότητες. «Πρόκειται για ένα απόλυτα ετερογενές πλήθος με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Ανθρωποι που γνωρίζουν ότι σε λίγο θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και άλλοι που ξέρουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και φοβούνται ότι θα τους γυρίσουν πίσω. Εκδηλώνουν λοιπόν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις και γίνονται πολλές συγκρούσεις», τονίζει. 

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης διακομίστηκαν προχθές περίπου 20 άτομα από τον καταυλισμό με εγκαύματα, δύσπνοια από τις αναθυμιάσεις και τραυματισμούς. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται ακόμα από την Πυροσβεστική, ωστόσο, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η φωτιά προκλήθηκε είτε από βραχυκύκλωμα είτε από απροσεξία κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος σε ένα από τα κοντέινερ. Χθες, ομάδα περίπου 170 γυναικών από το Αφγανιστάν πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Μόρια, διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον καταυλισμό.

Πάντως, περίπου 4.000 άτομα που παραμένουν στον καταυλισμό έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού και άρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα εφόσον υπήρχαν θέσεις φιλοξενίας. Χθες, 400 άτομα έφυγαν από το νησί στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσυμφόρησης που θα υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες.

Πηγή: kathimerini.gr