Κηδεύθηκε στο Παρίσι ο Ζακ Σιράκ – Χιλιάδες πολίτες στη νεκρική πομπή

322

Το φέρετρο του Ζακ Σιράκ εξέρχεται του ναού του Αγ. Σουλπικίου για να μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

ΠΑΡΙΣΙ. Υστατο αποχαιρετισμό απηύθυναν χιλιάδες κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας στον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η σορός του οποίου ενταφιάστηκε, χθες το απόγευμα, στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

Η εθνική ημέρα πένθους ξεκίνησε με στρατιωτική τελετή στο προαύλιο του Μεγάρου των Αναπήρων (Invalides), στον τάφο του Ναπολέοντα, όπου στρατιωτική μπάντα ανέκρουε τον εθνικό ύμνο, προτού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθεωρήσει τιμητικό άγημα δραγόνων. Ο πρόεδρος Μακρόν, που δεν μίλησε στην τελετή στο Μέγαρο των Αναπήρων, μετέβη αμέσως μετά στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου, για επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον μελών της οικογένειας του Σιράκ και λίγων νυν και πρώην αρχηγών κρατών. Στον ναό του Αγίου Σουλπικίου παρευρέθησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο βασιλέας της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Στον επιβλητικό καθολικό ναό, ο διάσημος πιανίστας και μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ έπαιξε επιλεγμένα κομμάτια του Σούμπερτ.

Η σορός του 86χρονου εκλιπόντος μεταφέρθηκε λίγο αργότερα στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς, για τον ενταφιασμό της σε στενό οικογενειακό κύκλο. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες στη Γαλλία τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σιράκ, ενώ σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος Μακρόν προς τιμήν του εκλιπόντος παρευρέθησαν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ξένοι επίσημοι, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Ο Σιράκ επιβλήθηκε χάρη στη χαρισματική προσωπικότητά του επί τέσσερις δεκαετίες στη γαλλική πολιτική σκηνή, αναλαμβάνοντας αξιώματα όπως αυτό του δημάρχου του Παρισιού, πολλά υπουργικά χαρτοφυλάκια και την προεδρία της χώρας από το 1995 έως το 2007. Ο Σιράκ θα μείνει στη γαλλική Ιστορία, όχι ως ένας εκπρόσωπος του συντηρητικού γκωλισμού, αλλά ως ο πρόεδρος που αντιτάχθηκε στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Η δημοτικότητά του υπήρξε τέτοια, που χιλιάδες κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο και συγκεντρώθηκαν στη διαδρομή της νεκρικής πομπής, από τον ναό του Αγίου Σουλπικίου στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

«Υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος, που επέδειξε την κλάση του σε κάθε ευκαιρία. Ηξερε πώς να μιλήσει στον κάθε άνθρωπο, με απλότητα και με επίγνωση του μεγαλείου της Γαλλίας. Αυτό είναι που τον έκανε σπουδαίο», είπε η Ναντίν Πρεβόστ, που στάθηκε έξω από τον ναό για να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο. Το εμβληματικό έργο του Σιράκ, το Μουσείο Μπρανλί, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του για να στεγάσει αριστουργήματα πρωτόγονων πολιτισμών, θα φιλοξενεί τους επισκέπτες χωρίς εισιτήριο για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Πηγή: kathimerini.gr