«Γκάζι» για έκδοση εκκρεμών διπλωμάτων οδήγησης

208

Κενό ενάμισι έτους επιχειρούν να καλύψουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής που επισπεύδουν τη διαδικασία έκδοσης εκκρεμών αδειών οδήγησης. Στόχος είναι να εκδοθούν εντός τριμήνου 100.000 άδειες οδήγησης που είχαν μπλοκάρει λόγω της προηγούμενης ρύθμισης.

Προχθές Κυριακή, εργάστηκαν συνολικά 113 υπάλληλοι στις 7 διευθύνσεις Μεταφορών της περιφέρειας ολόκληρου του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθεί η έκδοση των εκκρεμών αδειών. Από τις άδειες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαμάχης υπουργείου Μεταφορών, εξεταστών και υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και είναι εκκρεμείς, οι 19.660 αφορούν απώλειες και ανανεώσεις, οι 30.600 νέους οδηγούς – αναβάθμιση κατηγορίας και 49.000 πολίτες άνω των 74 ετών.

Ο απεγκλωβισμός των υποψήφιων οδηγών από το «πάγωμα» των εξετάσεων αποτέλεσε αντικείμενο ενός από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε η νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος προβλέπει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο, εφαρμόσιμο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, το οποίο θα περιορίσει το φαινόμενο της διαφθοράς, όπου υπάρχει. Το έργο της επιτροπής θα είναι εξαμηνιαίο και μπορεί να παραταθεί για τρεις ακόμη μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρχε της ψήφισης του προηγούμενου νόμου. Σχετικά με τη ρύθμιση που θέλει το έργο της δοκιμασίας προσόντων να διενεργείται από δύο υπαλλήλους – εξεταστές, αυτό καταργείται προσωρινά.

Ειδικότερα, έως και την 30ή Απριλίου 2020, στο πλαίσιο διασφάλισης της εξυπηρέτησης των υποψηφίων οδηγών, με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου περιφερειάρχη δύναται να διενεργούνται οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς από έναν εξεταστή. Το σημείο αυτό του νέου μεταβατικού νόμου έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση/ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης. Ετσι οι χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί πήραν σειρά ώστε να δώσουν εξετάσεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις αλλά και τις νέες υποψηφιότητες.

«Μαζί με τους εργαζομένους μας, οι οποίοι απασχολούνται υπερωριακά για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τις σχετικές διαδικασίες και να βάλουμε οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. Δεσμευόμαστε πως 100.000 διπλώματα οδήγησης που είχαν μείνει μπλοκαρισμένα θα έχουν εκδοθεί εντός των επόμενων τριών μηνών. Προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Πηγή: kathimerini.gr