Ε. Σκούφα: «Να εξαγοράσει η ΕΡΤ τη FORTHNEΤ και NOVA»

301

 

Επίκαιρη ερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30/9 κι αφορά την εξαγορά της «Forthnet» από την «AlterEgo»

«Πώς αισθάνεται το σύνολο του ελληνικού λαού που στην επικείμενη αγοραπωλησία τέσσερις συστημικές τράπεζες αναγκάζονται;θέλουν; να «κουρέψουν» το χρέος της Forthnet προς αυτές κατά 85%, καθιστώντας έναν και μοναδικό, συγκεκριμένο επιχειρηματία κάτοχο του 36,2% των μετοχών της Forthnet; Αυτός θα καταβάλει το ευτελές τίμημα της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποκτήσει τη Forthnet, μία εταιρεία που έχει, όπως είπαν και οι άλλοι συνομιλητές, 300 εκατομμύρια ευρώ χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Πέτσα, σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας FORTHNET από την εταιρεία AlterEgo και τη συγκέντρωση του ελέγχου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.Σύμφωνα με το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης, η επικείμενη εξαγορά της Forthnet από τον Όμιλο Μαρινάκη θα επιφέρει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο ελληνικό πρωτάθλημα, επιβάλλοντας παράλληλα μονοπωλιακό καθεστώς στο μιντιακό τοπίο εξαιτίας του «στόλου» των μίντια που κατέχει ο -μεταξύ άλλων ιδιοτήτων- εφοπλιστής.

Οι οικογένειες που παλεύουν, σε αντίθεση με το κούρεμα κατά 85% της συγκεκριμένης εταιρίας

Επί τεσσερισήμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία βομβάρδιζε τα δικά μας, αυτιά εντός της Αιθούσης και τα αυτιά των πολιτών, έστησε όλο τον προεκλογικό της λόγο, όχι μόνο τυμβωρυχώντας πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν φροντίζει τη μεσαία τάξη, δεν φροντίζει την επιχειρηματικότητα, ότι είμαστε αντι-επενδυτές και αντι-επιχειρηματίες, είπε η βουλέυτρια Πιερίας και πρόσθεσε:Θέλω, όμως, να ρωτήσω σήμερα τους νοικοκυραίους και τις νοικοκυραίες που έχουν ένα μικρό σπίτι, ακόμη και μεσαίες ιδιοκτησίες, που πήραν, για να τα αποκτήσουν, ένα δάνειο από την τράπεζα: Πώς αισθάνονται; Να σκεφθούν τον ιδρώτα που τους λούζει κάθε φορά που η τράπεζα τους καλεί μέσα στον μήνα να πληρώσουν τη δόση, τι κόπους, τι στερήσεις τραβά η ελληνική οικογένεια, για να πληρώσει τη μηνιαία δόση στην τράπεζα.

Θέλω, επίσης, να ρωτήσω πώς αισθάνονται οι μικρομαγαζάτορες, πώς αισθάνεται το σύνολο του ελληνικού λαού που στην επικείμενη αγοραπωλησία τέσσερις συστημικές τράπεζες αναγκάζονται; θέλουν; να «κουρέψουν» το χρέος της Forthnet προς αυτές κατά 85%, καθιστώντας έναν και μοναδικό συγκεκριμένο επιχειρηματία κάτοχο του 36,2% των μετοχών της Forthnet. Αυτός θα καταβάλει το ευτελές τίμημα της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποκτήσει τη Forthnet, μία εταιρεία που έχει 300 εκατομμύρια ευρώ χρέος.

Κούρεμα δανείων σε συγκεκριμένους «φίλους» της κυβέρνησης;

Έχει ξαναϋπάρξει τέτοιο «κούρεμα»; Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει σε «κούρεμα» όλων των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των ξενοδόχων, των τουριστικών μονάδων που καταποντίστηκαν μαζί με την κατάρρευση και τον καταποντισμό της ThomasCook; Είστε διατεθειμένοι, κύριοι της Κυβέρνησης, να προχωρήσετε σε αντίστοιχα κουρέματα; Ή μήπως τελικά αγαπάτε την επιχειρηματικότητα μόνο συγκεκριμένων, πολύ συγκεκριμένων, φίλων της Κυβέρνησης;

Οι ΠΑΕ, οι φίλαθλοι και τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Θέλω να ρωτήσω ακόμη, πώς αισθάνονται οι φίλαθλοι ποδοσφαιρικών ομάδων και οι διοικήσεις μη ευνοημένων ΠΑΕ, όταν μέσω αυτής της αγοραπωλησίας, πάλι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος και αυτού του παιχνιδιού, καθώς η εταιρεία του, η «ΑLTER EGO» θα καταστεί ο μοναδικός de facto κάτοχος τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μέσω αυτών των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ανεβοκατεβάζει ποδοσφαιρικές ομάδες στην Α΄, στη Β΄, στη Γ΄ Εθνική κατά πώς του αρέσει και κατά πώς αρέσκεται, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.

Πρόστιμο 350 χιλιάδων στον συγκεκριμένο επιχειρηματία από την προηγούμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ξέρετε, όμως, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, τον οποίο ευνοείτε, εάν δεν προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις, έχει δείξει κατά το παρελθόν πολύ κακή επιχειρηματική διαγωγή, όταν συγκέντρωσε στα χέρια του το μονοπώλιο της διανομής του Τύπου μέσω της εταιρείας «ΑΡΓΟΣ». Σημειωτέον ότι για τη συγκεκριμένη εταιρεία βγήκε απόφαση της προηγούμενης Επιτροπής Ανταγωνισμού –ξέρετε, αυτή που είχε πρόεδρο την κ. Θάνου- που της επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ, όπως και στην άλλη εταιρεία διανομής τύπου που υπήρχε μέχρι το 2017, την «ΕΥΡΩΠΗ». Και γιατί τους επέβαλε τα πρόστιμα; Διότι, κυρίες και κύριοι, αυτές οι δύο εταιρείες διανομής Τύπου είχαν κάνει μία ωραιότατη μοιρασιά και συμφωνία μεταξύ τους κάτω από το τραπέζι και συμφωνούσαν εν είδει καρτέλ για το τι τιμολογιακή πολιτική θα επιβάλουν στις εφημερίδες και στον Τύπο που υπάρχουν στη χώρα.

 Καταγγελίες που έγιναν στο παρελθόν

Ξέρετε, όλα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέτουν τη συγκεκριμένη επίκαιρη επερώτηση. Δεν φημολογούνται και δεν διατυπώνονται απλώς στα καφενεία στην επαρχία, αλλά έχουν υπάρξει και συγκεκριμένες καταγγελίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία διανομής τύπου, την «ΑΡΓΟΣ», από πολύ συγκεκριμένες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Χατζηνικολάου, που δεν νομίζω ότι ανήκει στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, από τον εκδότη της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» -άλλος, που δεν νομίζω να είναι Συριζαίος- για να μην αναφερθώ στις έγγραφες καταγγελίες της εφημερίδας «DOCUMENTO» και της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Φυσικά, η προηγούμενη Κυβέρνηση μέσω των Υπουργών της, του κ. Παππά, του κ. Κρέτσου, του κ. Παπαδημητρίου και του κ. Δραγασάκη, έκανε το βήμα που πρέπει και οφείλετε να κάνετε βάσει του νόμου και εσείς ως Υπουργοί.

Να υπάρξει προληπτική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κάνοντας χρήση του νόμου του 2011, βάσει του άρθρου 11 και του άρθρου 25, μπορεί να ζητήσει τη γνωμοδότηση προληπτικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για να μας πει η καινούργια -μετά την καρατόμηση της κ. Θάνου- η δική σας, αυτή που διορίσατε εσείς, Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ενημερώσει το φίλαθλο κοινό, το ελληνικό κοινό, κατά πόσο και σε αυτή την περίπτωση της εξαγοράς της FORTHNET και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων υπάρχει κατάχρηση ή ενδέχεται να υπάρξει κατάχρηση λόγω δεσπόζουσας θέσης, όπως υπήρχε και στην περίπτωση της διανομής του Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Θα κλείσω λέγοντας ότι πριν καρατομήσετε την κ. Θάνου, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Κούνεβα είχε καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θέλω να διαβάσω κλείνοντας επί λέξει την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου κ. Βεστάγκερ, η οποία αναφέρει ότι η «ΑΡΓΟΣ», η εταιρεία διανομής Τύπου του εν λόγω επιχειρηματία, έκανε κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης, «δημιουργώντας κινδύνους, όχι μόνο οικονομικής εξουδετέρωσης των μικρότερων εκδοτικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».

Στηρίξτε την ΕΡΤ

Αναμένουμε τις κινήσεις σας, όπως είπα. Και αναμένουμε να στηρίξετε το μοναδικό δημόσιο κανάλι που μπορεί να στηρίξει τη μετάδοση τηλεοπτικών αγώνων, υιοθετώντας την πρότασή μας να εξαγοράσει η ΕΡΤ τη FORTHNEΤ και NOVA.