Αυστηρές προϋποθέσεις για πρόωρες αποφυλακίσεις

249

Σε σημαντικές αλλά επιμέρους αλλαγές προχωρεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας προεκλογική της δέσμευση για μεταβολές στους κώδικες (Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας), όπως ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας. Οι επικείμενες αλλαγές βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η επεξεργαςία τους γίνεται κατά βάση από τις ίδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που είχαν εκπονήσει τους νέους Κώδικες, που ψηφίστηκαν εσπευσμένα παραμονές των εκλογών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών, επικεντρώνοντας σε διατάξεις που είχαν επικριθεί ή άλλες που κρίνονται από την πορεία των πραγμάτων ως απαραίτητες να νομοθετηθούν τώρα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές στον Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα αφορούν την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων, την ποινική αντιμετώπιση εγκλημάτων τρομοκρατίας, όπως επιβάλλεται από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα και επιπλέον αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς.

Ειδικότερα, το αδίκημα της δωροδοκίας που είχε γίνει πλημμέλημα υπό προϋποθέσεις με τους νέους κώδικες, θα επανέλθει σε κακούργημα, ενώ ανάλογες μεταβολές επί το αυστηρότερον θα υπάρξουν και σε άλλες διατάξεις των νέων Κωδίκων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα επιεικούς μεταχείρισης για σειρά αδικημάτων που διαθέτουν μεγάλη κοινωνική απαξία, όπως για παράδειγμα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών (μολότοφ) και λοιπά.

Παράλληλα, με τις επικείμενες μεταβολές καταβάλλεται προσπάθεια να εναρμονιστεί η νομοθεσία με ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως σε θέματα βασανιστηρίων, ενώ σε ό,τι αφορά τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας οι αλλαγές θα αφορούν σε διάφορες διατάξεις με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Η σημαντικότερη, όμως, μεταβολή θα σχετίζεται, όπως ενημέρωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσιάρας, με την πρόβλεψη για αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς, κάτι που δεν υπάρχει ώς σήμερα. Η εν λόγω ρύθμιση, όταν ψηφιστεί, θα δώσει λύση και στο αδιέξοδο που υπάρχει ώς σήμερα να μην μπορεί να αντικατασταθεί ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε κάθε περίπτωση, εκτός κι αν το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου ορίσει άλλον.

Η ρύθμιση αυτή αποκτά πρόσθετη σημασία ενόψει και των εξελίξεων στις έρευνες για την υπόθεση της Novartis, όπου οι εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκονται σε ποινικό έλεγχο. Πάντως, οι μεταβολές στου νέους Κώδικες που ήδη ισχύουν από την 1η Ιουλίου, θα είναι έτοιμες προς κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να ισχύσουν άμεσα και να διορθωθούν διατάξεις και ρυθμίσεις που επικρίθηκαν από δικαστές και νομικούς.

Πηγή: kathimerini.gr