100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η έκθεση Γ. Γρίβα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ

219

18 Μαΐου 1965. Η εφημερίδα της Λάρισας Ημερήσιος Κήρυξ φέρνει στο φως στοιχεία για την οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ (Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατία, Αξιοκρατία). Η οργάνωση είχε ιδρυθεί τον περασμένο Ιούλιο από τον λοχαγό Αρ. Μπουλούκο, που προχώρησε σε αυτήν την κίνηση επικαλούμενος τον φόβο δεξιού πραξικοπήματος. Παλαιός οπαδός του Γ. Γρίβα, ο Μπουλούκος εξασφάλισε συνοδοιπόρους από την «κίνηση Γρίβα» και, εκμεταλλευόμενος τη θητεία του στην ΚΥΠ, κατάφερε έως το φθινόπωρο να μυήσει τουλάχιστον 40 αξιωματικούς. Ταυτοχρόνως, επιδίωξε να αναπτύξει σχέσεις με τον Ανδρ. Παπανδρέου, όμως αποξενώθηκαν στα τέλη του 1964, λόγω των αντινατοϊκών θέσεων του τότε υπουργού Προεδρίας και γιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Στα τέλη 1964, ο Μπουλούκος μετατέθηκε στην Κύπρο, όπου όμως οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές. Την άνοιξη του 1965 ο Γρίβας ενημέρωσε τον αρχηγό ΓΕΣ, ενώ τον Μάιο κατηγόρησε τον Μπουλούκο για συνωμοσία και ενημέρωσε τον βασιλιά και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Γαρουφαλιά. Λεπτομέρειες της έκθεσής του έφερε στο φως η «Καθημερινή», στις 7 Ιουλίου 1967. Ακολούθησαν ανακρίσεις, τις οποίες διενέργησε ο αντιστράτηγος Ι. Σίμος. Το πόρισμα της Επιτροπής Σίμου, το οποίο δεν ικανοποίησε το Παλάτι, διαπίστωνε ότι δεν πρόκειται για συνωμοτική οργάνωση αλλά για ολιγομελή ομάδα κατώτερων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν στόχο την εξυπηρέτηση των ατομικών συμφερόντων τους. Στους αξιωματικούς που φέρονταν αναμεμειγμένοι στην υπόθεση επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης άλλαξε αρκετά τα δεδομένα. Καταρχήν γιατί, στη δημόσια συζήτηση, ο Ανδρ. Παπανδρέου φερόταν ως πολιτικός αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ. Και ύστερα, γιατί η δημοσιοποίηση έγινε σε περίοδο που οι σχέσεις του βασιλιά Κωνσταντίνου και της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου επιδεινώνονταν, εξαιτίας της επιθυμίας του πρώτου να έχει βαρύνοντα ρόλο στα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας περί συνωμοσίας στο στράτευμα, η ΕΡΕ και το Παλάτι εμφανίζονταν δικαιωμένοι, ενώ ο κεντρώος Τύπος έκανε λόγο για σκευωρία και μεγαλοποίηση της υπόθεσης. Η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αντικαθιστώντας τον Π. Γαρουφαλιά, θα συναντήσει την άρνηση του βασιλιά και τέσσερις ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα παραιτηθεί.


«Ο λοχαγός Μπουλούκος κατευθύνεται από άλλους. Εις Κύπρον απεστάλη διά να παίξη απλώς τον ρόλον του “μυητού” και η κεφαλή της συνωμοσίας εν Κύπρω ευρίσκεται εις την ΚΥΠ».

Πηγή: kathimerini.gr