Επιχείρηση “Kuito” στην Αδριατική

229

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μπλόκο σε 137 κιλά κοκαΐνη έβαλαν το προηγούμενο 48ωρο οι αλβανικές και οι ελληνικές αρχές, πραγματοποιώντας κοινή επιχείρηση υπό τον συντονισμό του γραφείου της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DΕΑ) στην Αθήνα.

Η επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομάσία «Kuito», ενώ στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκε ένα πλοίο που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια από τον Ισημερινό.

Το πλοίο πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στον Πειραιά και εν συνεχεία κατέπλευσε στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Το παράνομο φορτίο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τους άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έκαναν επέμβαση στα container «φυτεύοντας» μία συσκευή GPS ανάμεσα σε ποσότητες ρυζιού προκειμένου να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει και να εντοπίσουν τους διακινητές.

Από την αστυνομική επιχείρηση κατασχέθηκε ποσότητα-μαμούθ κοκαΐνης βάρους 137 κιλών, ενώ συνελήφθησαν δύο Αλβανοί –οι Ardian Bega 53 ετών και Αltin Μyslihaka 35 ετών, καθώς και δύο κάτοικοι του Δυρραχίου, ενώ αναζητείται ακόμη ένας εμπλεκόμενος ονόματι Gentian Malindi ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο λιμάνι του Δυρραχίου (ένας από τους συλληφθέντες είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμανιού), σκόπευαν να λάβουν την ποσότητα των ναρκωτικών που ήταν κρυμμένη σε δύο container και εν συνεχεία να την μεταφέρουν, δια θαλάσσης, σε ασφαλές μέρος στην Αλβανία.

Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Αλβανία αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις αμερικανικές και ιταλικές Αρχές καθώς από τους «θαλάσσιους δρόμους» της διακινούνται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική και κάνναβης από την ενδοχώρα. 

Πηγή: zougla.gr