ΗΠΑ: Κατηγορίες και για απόπειρα συγκάλυψης

237

Στη φωτογραφία, ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζόζεφ Μαγκουάιρ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μέχρι χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο παραπομπής του με την κατηγορία ότι εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να κηλιδώσει τον Τζο Μπάιντεν, εκ των πιο επικίνδυνων πολιτικών αντιπάλων του. Από χθες, όμως, αντιμετωπίζει και μια δεύτερη πιθανή αιτία παραπομπής, με το ερώτημα της καθαίρεσης: την κατηγορία ότι επιχείρησε να αποκρύψει το ακριβές περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ζελένσκι, εμποδίζοντας τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Η υπόθεση έχει φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε ξεκάθαρα δύσκολη θέση, όπως φάνηκε από την ανοικτή απειλή που εκτόξευσε χθες εναντίον του αγνώστων στοιχείων πληροφοριοδότη, ο οποίος εργάζεται στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. «Ξέρετε τι κάναμε τον παλιό καιρό, τότε που είχαμε μυαλό, με τους κατασκόπους και την προδοσία, έτσι;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συγκέντρωση διπλωματών.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν το σύνολο της καταγγελίας του πληροφοριοδότη,  με κάποιες περικοπές για λόγους ασφαλείας. Η δημοσιοποίηση έγινε λίγο προτού καταθέσει, στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ο γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον υφιστάμενό του, δηλώνοντας ότι ενήργησε «με καλή πίστη» και «σύμφωνα με τον νόμο», ενώ χαρακτήρισε «απολύτως άνευ προηγουμένου» την καταγγελία του.

«Με ανησυχεί βαθύτατα ότι οι παραπάνω πράξεις (του Τραμπ) συνιστούν σοβαρό πρόβλημα κατάχρησης εξουσίας», αναφέρει ο ανώνυμος πληροφοριοδότης στην καταγγελία του, όπου υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωξε να ερευνηθούν υποθέσεις του Μπάιντεν και του γιου του από τις ουκρανικές αρχές «για προσωπικό του όφελος», ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Το πιο εκρηκτικό σημείο της καταγγελίας είναι εκείνο που αναφέρει ότι «ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν για να κρύψουν όλες τις καταγραφές της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας», επειδή είχαν συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα του ατοπήματος στο οποίο υπέπεσε ο Τραμπ. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια άσκησης πίεσης στον Ζελένσκι, ώστε να δώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τους Μπάιντεν, έπαιξε, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ενώ κάποια ανάμειξη είχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα στη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, επιμένοντας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών εναντίον του. «Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταστρέψουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τις αξίες του. Ολοι, ενωμένοι, να δώσουμε την απάντηση, γιατί η χώρα μας κινδυνεύει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Πηγή: kathimerini.gr