H Γεννάδειος υποδέχθηκε για πέμπτη χρονιά τα μουσικά αστέρια του Curtis on Tour

696

Κάθε χρόνο επισκέπτεται την Αθήνα διαφορετική ομάδα μουσικών.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το ωραίο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Γενναδείου γέμισε, πριν από λίγες ημέρες, από τυχερούς φιλόμουσους, που απόλαυσαν τους νεαρούς σολίστες της περίφημης μουσικής ακαδημίας Curtis των ΗΠΑ. Οι τέσσερις αυτές βραδιές διοργανώνονται χάρη στο ελληνογερμανικό ίδρυμα Schwarz, που εδρεύει στο Μόναχο και έχει ως στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και στη βαρώνη Nina von Maltzahn, που υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τις διεθνείς περιοδείες των φοιτητών του Curtis σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Curtis on Tour, με 250 συναυλίες διεθνώς –από το 2008– βασίζεται στη φιλοσοφία της περίφημης Ακαδημίας «μαθαίνω παίζοντας», η οποία προσφέρει στους σπουδαστές μια σπάνια επαγγελματική εμπειρία περιοδείας, πλάι σε διεθνούς φήμης αποφοίτους και καθηγητές.

Στη Γεννάδειο εμφανίστηκε επί σκηνής μια ομάδα από τους καλύτερους τελειοφοίτους, αστέρια του αύριο, όλοι τους ταλαντούχα νέα παιδιά και συνάμα εξαιρετικά ώριμα ερμηνευτικώς. Πρόκειται για μουσικούς επιλεγμένους από τον χαρισματικό, γνώριμο πλέον στο ελληνικό κοινό, καθηγητή Μάικλ Ελίασεν. Κάθε χρόνο κλέβει την παράσταση με τον τρόπο που παρουσιάζει τόσο το ρεπερτόριο όσο και τους νεαρούς πρωταγωνιστές της κάθε βραδιάς. Εφέτος, η πιανίστρια Τζάνις Καρίσα από την Ινδονησία, ο βαρύτονος Ντένις Τσμελένσκι από το Βερολίνο, ο Αμερικανός βιολοντσελίστας Τσέις Παρκ, η σοπράνο Ελίζαμπεθ Ράιτερ και μία από τις διασημότερες βιολονίστριες της γενιάς της, η Φινλανδή  Ελίσα φον Κόλονεν, κατάφεραν να μας γοητεύσουν ερμηνεύοντας συνθέσεις που κάλυπταν τρεις αιώνες κλασικής μουσικής. H ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης, ενώ δυναμικό και αισιόδοξο «παρών» έδινε η νέα γενιά.


Μάικλ Ελίασεν, Χιόνα Ξανθοπούλου Σβαρτς και Τάσος Κριεκούκης.

Το Curtis θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, καθώς δέχεται μόνο το 4% των υποψηφίων που θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό. Απαλλάσσει, όμως, τους επιτυχόντες από την καταβολή διδάκτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχολή τραγουδιού επιλέγονται κάθε χρόνο δύο ή τρεις νέοι μεταξύ περίπου 500 υποψηφίων. Κατά την ενενηντάχρονη ιστορία του Curtis φοίτησαν ιερά τέρατα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι συνθέτες Μπερνστάιν, Μενότι, Ρότα, Μπάρμπερ. Στις πρώτες σειρές των κοντσέρτων της Γενναδείου συναντήσαμε τη Χιόνα Ξανθοπούλου Σβαρτς, τον πρόεδρο των εποπτών της Γενναδείου Ανδρέα Ζομπανάκη, τον πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών Νίκο Τσούχλο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργο Μαγγίνη, τη διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζένιφερ Νάιλς και, βέβαια, τον πρόεδρο των Φίλων της Γενναδείου, Τάσο Κριεκούκη.

Πηγή: kathimerini.gr