Θεσμοί: Παραγωγικές οι συζητήσεις, υπήρξε πρόοδος

297

Της Δήμητρας Καδδά

Για παραγωγικές συζητήσεις, για πρόοδο αλλά και για διάλογο που θα συνεχισθεί εξ αποστάσεως εν όψει και της κατάθεσης του σχεδίου προϋπολογισμού στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου κάνουν λόγο οι θεσμοί στην κοινή δήλωση τους μετά την 3ήμερη αποστολή στην Αθήνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κομισιόν που εκδόθηκε για λογαριασμό όλων των θεσμών της ΕΕ, αναφέρει:

“Στελέχη της ΕΚΤ συμμετείχαν στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχαν εμπειρογνωσία σχετικά με τις πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μακροοικονομικώς κρίσιμα ζητήματα, όπως τους κύριους δημοσιονομικούς στόχους και τις ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.

“Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, για την τέταρτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου εποπτείας του, δυνάμει του άρθρου IV. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του σχετικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Η αποστολή προετοιμάστηκε μέσω τεχνικών συζητήσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα και επίσης χρησίμευσε ως διερευνητική αποστολή όσον αφορά την έκθεση για τη χώρα το 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Κατά την αποστολή πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα κατά την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές, και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, μαζί με εκείνα όλων των υπόλοιπων κρατών μελών.

Η αποστολή είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών -και να τους ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής τους στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος- αλλά και να ανταλλάξει απόψεις επί βασικών ζητημάτων πολιτικής.

Ο στενός διάλογος για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και μάλιστα σε τακτική βάση. Η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί το φθινόπωρο. Με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Απόκλιση 1 δισ. ευρώ
 
Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις υπολογίζεται από την πλευρά των θεσμών ότι υπάρχει μία απόκλιση 1 της τάξης του δις ευρώ από τον δημοσιονομικό στόχο του 2020 (ΒΛΕΠΕ Διαφορά 1 δισ. ευρώ στις αρχικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με ορίζοντα τις 15 Οκτωβρίου ).

Πάντως, όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή (ΒΛΕΠΕ Αποπληρωμή ΔΝΤ και πρόοδος αξιολόγησης αύριο στο τραπέζι του EWG) εκτιμάται ότι για το 2019 δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού, ενώ για το 2020 αυτό που συζητήθηκε στην Αθήνα είναι η ποσοτικοποίηση των τριών παραμέτρων που διαμορφώνουν το δημοσιονομικό τοπίο (ΒΛΕΠΕ Διαπραγματεύσεις σε 3 άξονες για τον προϋπολογισμό του 2020 ). “Δεν μπορείς ποτέ από τον Σεπτέμβριο να πεις ότι υπάρχει ή όχι κενό τον επόμενο χρόνο”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το σημερινό EWG
 
Σήμερα, το ζήτημα της πορείας των διαπραγματεύσεων εισάγεται  και σε επίπεδο Euroworking Group. Σε αυτό, θα γίνει και η αποτίμηση της πορείας του αιτήματος πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το ΔΝΤ.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν εξ αποστάσεως, με επόμενους μεγάλους σταθμούς την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή (σε μορφή προσχεδίου στις 7 Οκτωβρίου) αλλά και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, όπως ορίζεται για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας δημοσιονομικής επιτήρησης του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

Επίσης, αύριο ολοκληρώνεται και η 5ήμερη παρουσία του ΔΝΤ στην Αθήνα με στόχο την συρραφή της ετήσιας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία (γίνεται βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του όπως σε όλα τα μέλη του οργανισμού). Αναμένεται να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Πηγή: capital.gr