Σύμμαχος στην πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου η ισορροπημένη διατροφή

354

Σημαντική βοήθεια στην πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου προσφέρει η τήρηση υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με νέα δεδομένα που προέκυψαν από ανάλυση δημοσιευμένων μελετών, που θα παρουσιαστούν στο επόμενο τεύχος του «CJASN».

Έχει φανεί ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αναστέλλουν την πρόοδο και την επιδείνωση της ΧΝΝ, ωστόσο δεν ήταν μέχρι σήμερα ξεκάθαρο αν τέτοιες αλλαγές δύνανται να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου.

Ο Τζέιμον Κέλι, η Κατρίνα Μπαχ και άλλοι συνεργάτες τους από το Πανεπιστήμιο Μποντ της Αυστραλίας επιχείρησαν να μελετήσουν τη σχέση της διατροφής με τη ΧΝΝ, αναλύοντας σχετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν φέτος τον Φεβρουάριο.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από 18 έρευνες με σύνολο 630.108 συμμετέχοντες οι οποίοι έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για 10,4 χρόνια. Ως «υγιής διατροφή» χαρακτηρίστηκε αυτή που περιλάμβανε την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών, ψαριού, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλάτι και ροφήματα με γλυκαντικά.

Η τήρηση υγιεινής διατροφής συνδέθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο ΧΝΝ και 23% μειωμένο κίνδυνο λευκωματουρίας, η οποία συνιστά έναν πρώιμο δείκτη των προβλημάτων των νεφρών.

«Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τα οφέλη της τήρησης μια ισορροπημένης διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, ιδιαίτερα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η γνωστική έκπτωση, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και τη θνησιμότητα εν γένει ανεξαρτήτως αιτίου», δηλώνει ο Κέλι.

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την δημιουργία νέων προγραμμάτων πρόληψης της ΧΝΝ για τη μείωση του παγκόσμιου ‘βάρους’ αυτής της νόσου.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών με επαρκή διαστήματα παρακολούθησης για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και την ΧΝΝ.

Στο άρθρο που συνοδεύει τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη οι μελλοντικές έρευνες να συμπεριλάβουν και παιδιά .

Πηγή: American Society of Nephrology

Πηγή: Newsbeast