Ολύμπια Εν Δίω 2019 – Συμπόσιο Αλεξάνδρου του Φιλίππου

867

του καθηγητή Αθανασίου Μπίντα, Προέδρου του φορέα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ

Το γεύμα στα «ΟΛΥΜΠΙΑ» του Δίου ήταν παράδοση και οργανώνονταν από όλους τους βασιλιάδες της Μακεδονίας από τα προϊστορικά χρόνια.

Εμείς στα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ δεν θέλουμε αυτή η μεγαλόπρεπη παράδοση εδώ στις πλαγιές του Ολύμπου να καταπέσει στον ιστορικό αφανισμό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ίδιες συνήθειες της φιλοξενίας στον τόπο μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αλλά και την διατροφική πρακτική των χρόνων εκείνων που εξακολουθεί να είναι το ίδιο αγνή, νόστιμη και υγιεινή.

Για το σκοπό αυτό θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Δώμα των Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον του Πιερικού Ολύμπου το Συμπόσιο του Αλεξάνδρου σημαίνοντας την τελετή λήξης των Ολυμπίων Εν Δίω 2019.

Στο Συμπόσιο έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν εξοχότατοι Πρέσβεις των χωρών από τις οποίες ομάδες νέων πήραν μέρος στην Διοργάνωση μας έως σήμερα, Υπουργοί και Ανώτατα Στελέχη της Ηγεσίας της Χώρας κλπ.

 

Αλλά ας κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπίων Εν Δίω και του Συμποσίου του Αλεξάνδρου.

Σεπτέμβρης του έτους 334 π.Χ. Ήταν Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το αρχαίο Μακεδονικό ημερολόγιο (Πρώτη του μήνα που ονομάζονταν Δίος). Αυτή την ημέρα άρχιζαν οι πανελλήνιοι αγώνες του Βορρά που ονομάζοντας ΟΛΥΜΠΙΑ όπως και τα ΟΛΥΜΠΙΑ της Πελοποννήσου. Τους θέσπισε επίσημα σε πανελλήνια κλίμακα ο βασιλιάς Αρχέλαος το έτος 408 π.Χ. Είχε καλέσει τότε το μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη και του ανέθεσε την διεξαγωγή των καλλιτεχνικών αγώνων (τραγικών και μουσικών) παράλληλα με τους αθλητικούς αγώνες που οργανώνονταν στην περιοχή από τον 7ο αιώνα (το Στάδιο στο Δίον υπήρχε από τον 6ο αιώνα π.Χ.)

Ήταν η εποχή που τελείωναν οι πόλεμοι και ο στρατός επέστρεφε στην πατρίδα. Έπρεπε όμως πρώτα να εξαγνιστεί με ειδική τελετή καθαρισμού στην ιερή πόλη του Δίου και ύστερα οι στρατιώτες να γυρίσουν αγνοί στα σπίτια τους.

Σε ειδική πανάρχαια τελετή, τα «ΞΑΝΘΙΚΑ», γίνονταν ο εξαγνισμός και αμέσως άρχιζαν τα «ΟΛΥΜΠΙΑ» αφιερωμένα στον Δία που διαρκούσαν εννέα ημέρες, κάθε μέρα επώνυμη των εννέα Πιερίδων Μουσών, θυγατέρων του Δία.

Αλλά ας αφήσουμε τον συγγραφέα της αρχαιότητας, Διόδωρο Σικελιώτη να μας τα διηγηθεί όπως ο ίδιος τα γράφει στο πολύτομο έργο του «Ιστορική Βιβλιοθήκη».

…. «Μετά από αυτά ο βασιλιάς (Αλέξανδρος) επέστρεψε στη Μακεδονία με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και συγκάλεσε τους στρατηγούς και τους πιο αξιόλογους φίλους του στο Δίον και έθεσε το θέμα της εκστρατείας στην Ασία. Πότε πρέπει να γίνει το εγχείρημα και με ποιόν τρόπο να διεξάγουν τον πόλεμο …

Τους απέδειξε ποιο ήταν συμφέρον να γίνει και αφού τους παρόρμησε με τα λόγια του για τον πόλεμο, τέλεσε θυσίες μεγαλόπρεπες στους θεούς στο Δίον της Μακεδονίας και θεατρικούς αγώνες προς τιμήν του Δία και των Μουσών που πρώτος καθιέρωσε ο πρόγονός του, βασιλιάς Αρχέλαος. Η Πανήγυρη αυτή κρατούσε εννιά ημέρες ορίζοντας την κάθε ημέρα ονομαστικά με καθεμία από τις Μούσες. Κατασκεύασε δε μια σκηνή με εκατό ανάκλιντρα και κάλεσε στο γλέντι τους φίλους του, τους στρατηγούς και τους επίσημους απεσταλμένους πρέσβεις από τις πόλεις. Κάνοντας λαμπερές προετοιμασίες και παραθέτοντας γεύμα σε πολλούς και μοιράζοντας τα ιερά σφαγεία σε όλο το στρατό (γίνοντας εκατόμβες) και όσα άλλα χρειάζονταν για την ευωχία, ικανοποίησε ό το στράτευμά του …»