Αποκαλύφθηκε το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη στην αγαπημένη του Αίγινα

946

Το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη στη μόνιμη θέση του.

Οποτε βρισκόταν στην Αίγινα, o Γιάννης Μόραλης συναντούσε φίλους και γνωστούς είτε στο γνωστό καφενείο «Αιάκειον» (το αποκαλούσε χιουμοριστικά «το γραφείο μου») είτε στου αδελφικού του φίλου Νίκου Νικολάου και της γυναίκας του, Αγγέλας. To προτιμούσε από το δικό του σπίτι – ατελιέ, που ήταν άβατον. Η φιλόξενη αυλή των Νικολάου, με την πέτρινη πεζούλα, τις ελιές και τα δενδρολίβανα, ήταν άλλωστε το στέκι μιας ολόκληρης παρέας: ο Καπράλος με τη Σούλη, ο Πάνος και η Αιμιλία Σπανούδη, ο Γιάννης και η Αννα Μαΐλη, οι Σκαρπαλέζοι, οι Στράτοι, η Ρένα και ο Jean Louis Dumas, αλλά και ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, η Νάτα Μελά, ο Χατζιδάκις, η γλύπτρια Chryssa, o Takis.

Ηταν, λοιπόν, λογικό και επόμενο, το ωραίο γλυπτό που δώρισε στη μνήμη του η Πέγκυ Ζουμπουλάκη να τοποθετηθεί ακριβώς έξω από το σπίτι αυτό. Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην έκθεση του 2004 «Προεκτάσεις». Τώρα έγινε ένα τοπόσημο που θυμίζει τα γέλια, τις κουβέντες, τις καλοκαιρινές βραδιές εκείνων των ανθρώπων που  συντρόφευσαν τον ζωγράφο όλη του τη ζωή. Παράλληλα, αποτελεί «στάση» σε μια πολιτιστική παραλιακή διαδρομή, που ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, περνάει από το γλυπτό του Καπράλου «Μάνα» και καταλήγει στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη. Στο μέλλον, η βόλτα αυτή θα περιλαμβάνει έργα και των άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που είχαν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στον δρόμο αυτόν, όπως ο γλύπτης Ιάσων Μολφέσης, ο χαράκτης Τάκης Καλμούχος και, βέβαια, ο ίδιος ο Νίκος Νικολάου.


Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη με τα παιδιά της, τον Θοδωρή και τη Δάφνη.

Για τη χωροθέτηση του γλυπτού –που βανδαλίστηκε πριν αποκαλυφθεί, αλλά αποκαταστάθηκε άμεσα– έγινε μια υποδειγματική διαδικασία στην οποία πήραν μέρος όλοι οι αρμόδιοι φορείς και συστάθηκε ειδική επιτροπή με μέλη επιφανείς προσωπικότητες από τον πολιτισμό και τα γράμματα. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν πριν από λίγες ημέρες, σε μια συγκινητική τελετή, κάτω από το ωραίο μεσημεριανό φως του Σεπτεμβρίου, από τον νέο δήμαρχο του νησιού Γιάννη Ζορμπά μαζί με τον προκάτοχό του Δημήτρη Μούρτζη, κατά τη θητεία του οποίου έγινε η δωρεά.  Τόσο οι δύο δήμαρχοι όσο και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, Καίτη Σαλπέα, που οργάνωσε την εκδήλωση, ευχαρίστησαν με τα θερμότερα λόγια τη δωρήτρια Πέγκυ Ζουμπουλάκη. Εκ μέρους της επιτροπής μίλησε ο ιστορικός Γιώργος Καλόφωνος, εξηγώντας το σκεπτικό των επιλογών της, ενώ ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης, που συνεργάστηκε με την επιτροπή για την τοποθέτηση του έργου, αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συνεργασία που είχε με τον Γιάννη Μόραλη.

Πηγή: kathimerini.gr