Έτσι είναι το Φθινόπωρο στη Μαγική Πιερία – ΦΩΤΟ

879
Από τον Πλαταμώνα έως τον Ολυμπο έχει ο καιρός γυρίσματα… Εδώ σε αυτήν τη «θεϊκή» άκρη της Μακεδονίας, το φθινόπωρο από το καλοκαίρι απέχουν μόλις… λίγα χιλιόμετρα.

Αν βρεθείς στις ακτές τις Πιερίας και πέσεις σε κάποιο από εκείνα τα ξαφνικά φθινοπωρινά γυρίσματα του καιρού δεν είναι διόλου απίθανο να κολυμπάς στην παραλία της Λεπτοκαρυάς ή του Λιτόχωρου και να βλέπεις τα πρώτα χιόνια να στεφανώνουν τις κορφές του Ολύμπου!!!

Το σενάριο αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα της μυθοπλασίας, ούτε φυσικά οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου…

Τα πελαγίσια ακρογιάλια της Πιερίας κρατούν τη ζεστασιά του καλοκαιριού όλο τον Σεπτέμβρη και άφοβα κάποιος μπορεί αυτήν την εποχή να βουτήξει στα καθαρά βαθυγάλαζα νερά τους, παρόλο που ελάχιστα πιο δυτικά ορθώνεται η κορμοστασιά του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας.

Πράγματι, άλλος κόσμος στον Ολυμπο! Εδώ στα 2.917 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορεί εύκολα και η παραμικρή φθινοπωρινή δροσιά να φέρει χιόνι, δίνοντας τα πρώτα μηνύματα του επερχόμενου χειμώνα!

Φύγαμε λοιπόν για την Πιερία και τις ακτές των θεών για να ζήσουμε τα γυρίσματα των εποχών.

Η θέα από το κάστρο του Πλαταμώνα

Το έχω γράψει και άλλες φορές ότι η θέα από τις επάλξεις του κάστρου στον Πλαταμώνα είναι ανεπανάληπτη και είναι κρίμα κάποιος που ταξιδεύει στη εθνική οδό Αθηνών – Θεσ/νίκης, ακόμη και αν δεν κάνει ταξίδι αναψυχής, να μην αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του για να την απολαύσει.

Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στον λόφο του Πλαταμώνα έγιναν τον 10ο μ.Χ. αιώνα, πιθανόν στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της πόλης Ηράκλειο (4ος αι). Η ονομασία Πλαταμώνας εντοπίζεται ήδη από το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α.

Οταν οι πλιατσικολόγοι ιππότες της 4ης Σταυροφορίας κατέλαβαν την Κων/πολη (1204) αποφάσισαν να ανασυγκροτήσουν και να ενισχύσουν πολλά κάστρα που έλεγχαν τα εμπορικά πέρασμα και τους θαλάσσιους δρόμους στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Ενα από αυτά ήταν και το κάστρο του Πλαταμώνα.

Στη συνέχεια για περίπου 100 χρόνια Ενετοί και Τούρκοι πολεμούσαν για την κατοχή του. Οταν τελικά όλη η Βαλκανική χερσόνησος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, το θρυλικό καστέλι άλλαξε ηγεμόνες και η ημισέληνος κυμάτισε στις επάλξεις του.

Το 1897 εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους Τούρκους έπειτα από σφοδρό διά θαλάσσης βομβαρδισμό από τον πλοίαρχο Σαχτούρη.

Τον Απρίλη του 1941, μετά την κατάρρευση του μετώπου και την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς, δύο νεοζηλανδικά τάγματα πεζικού οχυρώθηκαν στο κάστρο και ανέλαβαν να προστατεύσουν την υποχώρηση των συμμάχων ώστε να εξασφαλιστεί η μετάβασή τους στην Κρήτη. Τότε οι Γερμανοί βομβάρδισαν το θρυλικό οχυρό, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές.

Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων αναστηλώσεων, θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας Ελλάδας. Οι ώρες επίσκεψης του χώρου είναι καθημερινά 8 π.μ. με 7 μ.μ. και η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 23520 44470

Χιλιόμετρα ατέλειωτης αμμουδιάς

Από το Λιτόχωρο ώς τους νέους Πόρους μια εκτεταμένη αμμουδερή ακτογραμμή που ξεπερνά σε μήκος τα 30 χιλιόμετρα απλώνεται στα «πόδια των θεών»! Με καλές καιρικές συνθήκες θα μπορέσετε σε αυτές τις παραλίες να απολαύσετε τις τελευταίες βουτιές του καλοκαιριού.

Νότια από τον Πλαταμώνα μέχρι το λιμάνι ξεδιπλώνεται μια θαυμάσια ακρογιαλιά, όπου τα πλατάνια φτάνουν μέχρι το κύμα. Ακόμη πιο νότια θα δείτε την πλατιά αμμουδιά των Νέων Πόρων. Από το κάστρο του Πλαταμώνα θα κατηφορίσετε τον στενό δρόμο που οδηγεί προς την παραλία του Παντελεήμονα, η οποία αποτελεί φυσική συνεχεία της ακτής της Σκοτίνας.

Σε όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν διάσπαρτα συγκροτήματα ξενοδοχείων, κάμπινγκ, παραθεριστικοί οικισμοί, άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και εστιατόρια, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ακτής έχει καταληφθεί από τις εγκαταστάσεις των ΚΑΑΥ (Κέντρα Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας γνωστά και ως Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών Υπαξιωματικών).

Η ακτή του Παντελεήμονα συνδέεται οδικώς με το ακρογιάλι της Σκοτίνας που είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της περιοχής.

Βορειότερα τη σκυτάλη παίρνει η φημισμένη και πλατιά αμμουδερή ακτή της Λεπτοκαρυάς. Ο δρόμος που τρέχει κατά μήκος της ακρογιαλιάς είναι ουσιαστικά αυτός που χωρίζει την αστική δόμηση από το κύμα.

Ετσι λοιπόν από τη μια μεριά, παραταγμένα αράδα, βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες με τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στην άμμο και από την άλλη οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες και το γαλάζιο της θάλασσας. Φυσικά είναι ευνόητο πως σε μια παρόμοιου μεγέθους ακτογραμμή υπάρχουν πολύ μεγάλα τμήματα ελεύθερα από κάθε τουριστική δραστηριότητα. Το μοτίβο αυτό συνεχίζεται αδιάλειπτα όμοιο έως την Πλάκα Λιτόχωρου.

Νεοελληνικές ασχήμιες: Βέβαια για να δούμε και την άλλη πλευρά των πραγμάτων, η αλήθεια είναι πως η εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Ολύμπου τις τελευταίες δεκαετίες έχει κακοποιηθεί βάναυσα από κάθε είδους ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η υποβάθμιση των οικοτόπων προέρχονται κυρίως από την άναρχη ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών, τη διάνοιξη δρόμων χωρίς σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, την αποψίλωση των παραλιακών δασών και την παράνομη αμμοληψία.

Δυστυχώς και εδώ σε όλη αυτήν την απείρου κάλλους ακτογραμμή θα συναντήσεις κυριολεκτικά μέσα στο πλατανόδασος, δίπλα στις όχθες ποταμών και πλάι στο κύμα, λατομεία, άχρωμα τσιμεντένια κτίρια, θηριώδεις τουριστικές εγκαταστάσεις, αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες, βουστάσια και τυροκομεία που λειτουργούν χωρίς βιολογικό καθαρισμό, ακόμη και συρματοπλέγματα στρατοπέδων!

Εδώ, κάτω από το βλέμμα των «θεών», για μια ακόμη φορά η ροπή του Νεοέλληνα προς την ασχήμια αποδεικνύεται μνημειώδης.

Ραντεβού με τον Ολυμπο

Υπάρχουν αρκετές διαδρομές που μπορούν να μας ανεβάσουν από τις παραλίες της Πιερίας στις πλαγιές του Ολύμπου και σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.000 μέτρων. Θα προτείνουμε δύο από τις πιο γνωστές και εύκολες.

Λεπτοκαρυά – Μονή Κανάλων: Από την παραλία της Λεπτοκαρυάς ανηφορίζουμε εύκολα (5 χλμ.) για τις γειτονιές της Παλιάς Λεπτοκαρυάς. Από αυτό το σημείο αρχίζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάβαση -πάντα σε ασφάλτινο δρόμο- που στριφογυρνά στις δασωμένες υπώρειες του βουνού. Στη θέση «Κορομηλιά», διασταύρωση δεξιά, θα μας φέρει στο καινούργιο καταφύγιο απ’ όπου θ’ απολαύσουμε από ύψος 1.000 μέτρων την «αεροπορική» θέα της περιοχής.

Λίγο ψηλότερα συναντάμε τη Μονή Κανάλων με θέαση στα δάση και στα ακροβούνια του Ολύμπου. Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξή της αναφέρεται σε επιγραφή του 1638, που βρίσκεται στον ναό των Αγίων Πάντων. Ο Γάλλος αρχαιολόγος του 19ου αιώνα Λέων Εζέ ανάγει την ίδρυσή της στον 9ο αιώνα, χωρίς όμως άλλα στοιχεία να το επιβεβαιώνουν. Το καθολικό είναι τύπου τρίκλιτης, θολοσκέπαστης βασιλικής και χτίστηκε το 1833.

Από τη Μονή Κανάλων μπορείτε να προσεγγίσετε μέσα από μια καθαρά ορεινή διαδρομή το χωριό Καρυά (8χλμ.) και να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα χωριά των δυτικών παρυφών του Ολύμπου.

Πλάκα Λιτόχωρου – Πριόνια: Το Λιτόχωρο, η φημισμένη ναυτική κωμόπολη της Πιερίας που ακουμπά στις δασωμένες υπώρειες του Ολύμπου, απέχει 6 χλμ. από την παραλία της Πλάκας. Θα πάτε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου για να δείτε την εξαίσια θέα στις κορφές του βουνού και στη χαράδρα του Ενιπέα. Θα περπατήσετε για λίγο στην παλιά αγορά, στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων και θα συνεχίσετε προς τον λόφο του Προφήτη Ηλία απ’ όπου θ’ ατενίσετε το χωριό, τον Ολυμπο και το ανοιχτό πέλαγος. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το σημαντικό Ναυτικό Μουσείο (www.nmlitohorou.gr ), χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού ως Φορέας Σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ορεινή διαδρομή (18 χλμ.) ξεκινά από το Λιτόχωρο και ολοκληρώνεται στη δασική τοποθεσία «Πριόνια» του Ολύμπου (υψόμ. 1.100). Εδώ τελειώνει ο δρόμος και αρχίζουν τα μονοπάτια για τα ορειβατικά καταφύγια. Στην πορεία σας, με σύντομη παράκαμψη, θα επισκεφθείτε την Παλιά Μονή Διονυσίου, χτισμένη κοντά στην κοίτη του ποταμού Ενιπέα. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, όμως καθώς υπήρξε καταφύγιο του ΕΛΑΣ, το 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Από τις ομορφότερες εύκολες πεζοπορικές διαδρομές θα προτείνουμε αυτί που συνδέει το Λιτόχωρο με τα «Πριόνια» μέσω της χαράδρας του Ενιπέα.

Μη χάσετε: στις υπώρειες του Ολύμπου βρίσκεται και ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Στο ομώνυμο χωριό, που σχεδόν εφάπτεται του αρχαιολογικού χώρου, θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο όπου, εκτός από τα άλλα σημαντικά ευρήματα, εκτίθεται η ύδραυλις, ένα από τα ελάχιστα αρχαία μουσικά όργανα που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτά καθημερινά 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Το αντίτιμο για την είσοδο στο μουσείο και στον αρχ. χώρο είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 8 ευρώ. Δωρεάν μπορούν να εισέλθουν πολύτεκνοι, όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας, φοιτητές και παιδιά κάτω των 18 ετών. Πληροφορίες στο τηλ. 23510 53206.

Διαμονή

Παραλία Λιτόχωρου – Κατερίνης

● «Mediterranean Princess Hotel» τηλ. 23510 64650
● «Kavo Olympus» τηλ. 23520 22222
● «Litochoro Rooms & appartments» τηλ. 23520 22025

Λιτόχωρο

● «Olympus Mediterranean» τηλ. 23520 81831
● «Το Παλιό Λιτόχωρο» τηλ. 23520 84059

«Πάνθεον», τηλ. 23520 83931

Λεπτοκαρυά – Σκοτίνα

● «Poseidon palace», τηλ. 23520 31602
● «Saint Panteleimon» τηλ. 23520 41195
● «Αφροδίτη» τηλ. 23520-44000

Πλαταμώνας

● «Τα Κύματα» τηλ. 23520 41240

📍 Κείμενο – φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης – viewsofgreece.com

Πηγή: efsyn.gr