Απαιτούνται άμεσα λύσεις

358

Του Ηλία Χρυσικού *

Η κοινωνία μας σήμερα αναζητεί και προσμένει, μια πιο ήρεμη και κυρίως μια πιο προβλέψιμη καθημερινότητα.

Οι προσδοκίες που έχουν επενδυθεί είναι πολλές, ”κάθε αρχή είναι δύσκολη” καθώς οι πολίτες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Οι κυβερνώντες, δοκιμάζονται τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με υλοποίηση μέτρων ανάκαμψης και πρακτικής εφαρμογής των στόχων της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τους δανειστές, όσο και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί, ίσως να αποτελεί ένα “ατού” στα χέρια της κυβέρνησης και ο δρόμος για να εμπεδωθεί αυτό το κλίμα και κυρίως ν΄ αποδώσει καρπούς, κρύβει αρκετούς κινδύνους.

Άραγε μπορούμε να αντιταχθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας και ν΄ ανοίξουμε το δρόμο σ’ ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και την κοινωνία;

Μήπως απαιτούνται άμεσα λύσεις, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα των προηγούμενων χρόνων;

Η άποψή μου είναι ότι, μόνο με ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, με εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αποκαθίσταται η αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Και αυτό, ούτε απλή, ούτε εύκολη υπόθεση είναι, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένα στελέχη της νέας κυβέρνησης.

Τα μεγαλόπνοα σχέδια της νέας κυβέρνησης, τις περισσότερες φορές σκοντάφτουν, είτε στις προσωπικές αδυναμίες όσων καλούνται να τα διαχειριστούν, είτε παγιδεύονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης.

Θεωρώ ότι, η αλλαγή του πολιτικού ύφους να έχει εκτονώσει για την ώρα τις διχαστικές λογικές και τις θεωρίες συνωμοσίας, όμως εξακολουθούν με υπαρκτό τον κίνδυνο να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, η αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία το πρώτο στραβοπάτημα και ο φόβος ελλοχεύει για το σημερινό θετικό κλίμα που παραμένει υπαρκτός…

Η χώρα μας για πολλά χρόνια ήταν παραδομένη στην αδιαφορία, στη φθορά, στην παρακμή και μόνο θετικά ακούγεται η είδηση για συστράτευση όλων των συναρμοδίων, με στόχο την αναβάθμιση της.

Αναζητείται η επάνοδος στην κανονικότητα, διότι όλοι ζήσαμε για εννέα ολόκληρα χρόνια το πολιτικό παράδοξο, που κορυφώθηκε την τελευταία πενταετία.

Και η κανονικότητα αυτή, μόνο με αξιόλογες επενδύσεις και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, θα επανέλθει για να διαφυλαχθεί το κεφάλαιο που έχει αρχίσει να αποκτάται…

* Ο Ηλίας Χρυσικός διευθύνει τον ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στα fm στο Ν. Πιερίας.