Τα νεαρά αδέρφια με την φάρμα στους πρόποδες του Ολύμπου, την Καρίτσα Πιερίας συνεχίζουν την παράδοση

744

Η κατάσταση στον τοµέα της γαλακτοβιοµηχανίας αποτέλεσε σηµείο καµπής για µια γαλακτοκοµική µονάδα στους πρόποδες του Ολύµπου, η οποία εδώ και δυο µήνες, νοικιάζοντας ένα παρασκευαστήριο, ξεκίνησε να µεταποιεί το γάλα που παράγει.

Η κατάσταση στον τοµέα της γαλακτοβιοµηχανίας αποτέλεσε σηµείο καµπής για µια γαλακτοκοµική µονάδα στους πρόποδες του Ολύµπου, η οποία εδώ και δυο µήνες, νοικιάζοντας ένα παρασκευαστήριο, ξεκίνησε να µεταποιεί το γάλα που παράγει.

Η Φάρµα ∆αλαµήτρα είναι µία αγελαδοτροφική µονάδα παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύµπου, στην Καρίτσα Πιερίας.

Η τετραµελής οικογένεια ∆αλαµήτρα, διαθέτει 70 αρµεγόµενες αγελάδες, µε άµεσο στόχο την αύξησή τους, σε συνάρτηση πάντα µε την αυξανόµενη ζήτηση των προϊόντων της από την αγορά.

Ο µέσος όρος της παραγωγής γάλακτος της φάρµας ανά ηµέρα είναι 1.500 κιλά, µε το συνολικό ζωικό κεφάλαιο να ανέρχεται στις 200 αγελάδες, µε εκτίµηση αύξησής του στις 250 αγελάδες.

Μάλιστα µέχρι πολύ πρόσφατα παρέδιδε το γάλα τους σε µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία. Σήµερα, µας λέει η 27χρονη Μαρία ∆αλαµήτρα, η τιµή του γάλακτος, στα 32 λεπτά το κιλό, έχει πέσει σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από το κόστος παραγωγής του προϊόντος. «Ήταν καιρός να πάµε ένα βήµα παραπέρα. Η απόφαση ήταν όλης της οικογένειας» δηλώνει η ίδια στην εφηµερίδα Agrenda.

Η Μαρία όπως και ο αδελφός της, ο Θοδωρής είναι χαρακτηριστικό παράδειγµα µιας νέας γενιάς που «επιστρέφει» µε καινούργιους όρους στο κοµµάτι της αγροδιατροφής, ενσωµατώνοντας τεχνικές και µεθοδολογίες που ανταποκρίνονται στις σηµερινές επιταγές της αγοράς και των καταναλωτών. «Εγώ και ο αδερφός µου, ως τρίτη γενιά κτηνοτρόφων, κάναµε µια απόλυτα συνειδητή επιλογή, να εργαστούµε στον τόπο µας για µια καλύτερη ποιότητα ζωής και να µην τα εγκαταλείψουµε ακολουθώντας το δρόµο προς το εξωτερικό», δηλώνει στην Agrenda.

Πιστή στη βλάχικη κληρονομιά και τις συνταγές του παππού και της γιαγιάς

Η ιστορία της οικογένειας ∆αλαµήτρα στην παραγωγή γάλακτος άρχισε το 1967, όταν ο παππούς Θεόδωρος ∆αλαµήτρας ξεκίνησε την εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής µε µόλις επτά αγελάδες, σε µια αποθήκη παρακείµενη της οικίας του στην Καρίτσα. Φρόντισε από την αρχή να τους εξασφαλίσει τις καταλληλότερες συνθήκες σταβλισµού και, όταν το 1986 ξεκίνησε ως «ο γαλατάς της γειτονιάς», διακρίθηκε γρήγορα για την ποιότητα του γάλακτος. Έµεινε δραστήριος ως το 1997, όταν η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γιου του.

Με αγάπη και µεράκι για την αγελαδοτροφία, ο Γεώργιος ∆αλαµήτρας εκσυγχρόνισε την παραγωγή γάλακτος, δηµιουργώντας σε νέα τοποθεσία σταβλικές εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αυξάνοντας το ζωικό του κεφάλαιο.

Σήµερα η Μαρία, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση µαζί µε τον αδερφό της, ως τρίτη γενιά, επιµένει σε αυτό που έµαθε από τον παππού της. «Να διατηρήσουµε ζωντανή τη συναισθηµατική, γευστική και ποιοτική κληρονοµιά των γαλακτοκοµικών προϊόντων µας» µας λέει.

«Αντλώντας έµπνευση από παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές για τις συσκευασίες µας, αναδεικνύουµε στοιχεία του ανεκτίµητου λαογραφικού µας πλούτου, συνδέοντας την παράδοση µε τη γνώση και το µεράκι. Την ίδια αγάπη και αφοσίωση επιδεικνύουµε και στην παρασκευή των προϊόντων µας, µε σύγχρονα µέσα που ακολουθούν τα αυστηρότερα πρότυπα υγιεινής, αλλά πάντοτε πιστοί στη βλάχικη κληρονοµιά µας και τις συνταγές του παππού και της γιαγιάς που µεταφέρθηκαν σ’ εµάς από γενιά σε γενιά» εξηγεί.

Ας σηµειωθεί πως η εταιρεία παράγει γιαούρτι κανονικό, στραγγιστό και µε λίγα λιπαρά, γάλα και κρέµα βανίλιας. Στους άµεσους στόχους της επιχείρησης βρίσκεται η σταθεροποίηση των πωλήσεων στην Πιερία. «Πρέπει να σταθεροποιήσουµε τις πωλήσεις στον νοµό, να σιγουρευτούµε ότι έχουµε γερά θεµέλια και µετά να συνεχίσουµε στην επέκταση της παρουσίας µας και σε άλλες περιοχές» εξηγεί η ίδια.

Πηγή: agronews.gr