“Ολύμπια Εν Δίω” – οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μακεδονίας

539

Εχθές 17 Σεπτεμβρίου, 2019 ξεκίνησαν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά οι Διεθνείς Μαθητικοί Αγώνες “Ολύμπια Εν Δίω” με την παράσταση “Τρωάδες” του Ευριπίδη, από το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης.

Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας,  η εν λόγω Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμιά από τις εννέα Πιέριδες Μούσες, που ήταν κατά τη Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Ήταν δε οι: Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια και Ουρανία.

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο.

Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος ομάδες από 10 σχολεία από την Ελλάδα, ομάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 11 σχολεία του εξωτερικού (Τουρκία, Αλβανία, Ουκρανία, Ιράν, Ρωσία, Βουλγαρία, Νότιο Αφρική κλπ) καθώς και από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό στους Διοργανωτές:

Με μεγάλη μας χαρά αποτελούμε για ακόμη μία χρονιά συνδιοργανωτές στα Ολύμπια εν Δίω, ενός πολύ σπουδαίου θεσμού που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όχι μόνο να γνωρίσουν τις συνήθειες και τα ήθη της αρχαιότητας, αλλά κυρίως να συμμετέχουν σε αγώνες που τους μαθαίνουν το ευ αγωνίζεσθαι με ένα ταξίδι στο χρόνο.

Αυτό το ταξίδι θα καλλιεργήσει το πνεύμα τους, θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, θα αναδείξει τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης και ταυτόχρονα θα αποτελέσει το έναυσμα για μία γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και διαφορετικές κουλτούρες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αλλά κι εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, επικροτούμε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει σκοπό την ανάδειξη των πλούσιων χαρακτηριστικών του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και κυρίως την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, από τις οποίες θα κατανοήσουν τις σημαντικότατες έννοιες της γνώσης, του πολιτισμού, της διαφορετικότητας και της αποδοχής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου