Μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη στην Κατερίνη

591

Με τα συλλαλητήρια σήμερα σε μια σειρά από πόλεις και απεργία την Τρίτη 24/9, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν την απάντησή τους στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να σαρώσει Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες.Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε ετοιμότητα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία τις μέρες που θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, μαζί με τη μάχη που συνεχίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή για τα σημερινά συλλαλητήρια, οργανώνουν πλέον την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, με συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

Ηδη απεργία την ερχόμενη Τρίτη έχουν αποφασίσει μια σειρά από Ομοσπονδίες και μεγάλα Εργατικά Κέντρα, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Η αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγει σήμερα με τα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κινητοποιήσεις, σήμερα επίσης, θα πραγματοποιηθούν σε Χαλκίδα (7 μ.μ., Αβάντων), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ρέθυμνο (7 μ.μ., δημαρχείο), Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Τρίπολη (6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού), Κέρκυρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Πρέβεζα (8 μ.μ., Θεοφάνειος), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Σέρρες (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Γιαννιτσά (7.15 μ.μ., κέντρο), Βέροια (7 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου), Εορδαία (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κατερίνη (6 μ.μ., Σιντριβάνι – Πλατάνι), Καβάλα (7 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Νάουσα (6.30 μ.μ., κέντρο), Πτολεμαΐδα (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Χίο (6.30 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνουν κινητοποιήσεις στη Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία) και στην Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

  • Πούλμαν για τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν:

— Από την Ελευσίνα, στις 5.30 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

— Από το Λαύριο, στις 5 μ.μ. (μπροστά από τον ΟΤΕ).

Αποφάσεις για απεργία την ερχόμενη Τρίτη

Υλοποιώντας τις αποφάσεις απεργιακής ετοιμότητας που πήραν το προηγούμενο διάστημα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ήδη μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες παίρνουν πλέον αποφάσεις για απεργία στις 24/9.

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την ερχόμενη Τρίτη αποφάσισαν ομόφωνα σε συνεδριάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

«Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμά μας στην απεργία», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, προκηρύσσοντας απεργία την Τρίτη 24/9 και καλώντας σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του.

Απόφαση για απεργία στις 24/9 πήρε επίσης το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Αντίστοιχες απεργιακές αποφάσεις για την ίδια μέρα έχουν πάρει ακόμα το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στην απεργία και σε απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 π.μ., έξω από τα γραφεία του στο Βαθύ, και στις 12 μ. στην πλ. Ευδήλου, στην Ικαρία.

Απεργία στις 24/9 και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον Αγ. Μηνά αποφάσισε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας.

Να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία της απεργίας στις 24/9 και των συγκεντρώσεων καλεί τους εργαζόμενους στις Κατασκευές η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Δίπλα στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία ξεσκεπάζει και το ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταδικαστεί από τους εργαζόμενους.

Απεργία στις 24/9 ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο, που «δίνει γην και ύδωρ στους “επενδυτές” με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», προκηρύσσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Οπως σχολιάζει, μάλιστα, ο εργοδοτικός φορέας στον κλάδο (ΣΦΕΕ) εξέφρασε ήδη την ικανοποίησή του «για τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Πρόκειται για «βήματα» που περιλαμβάνουν «μεγαλύτερο χτύπημα στις ΣΣΕ, στις εργασιακές σχέσεις και στην ταξική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, ενισχύοντας έτσι και τη θέση του ΣΦΕΕ να μην υπογράφει ΣΣΕ» και πριμοδότηση των φαρμακοβιομηχάνων «με 50 εκατομμύρια ευρώ από τα clawback».

Απεργιακές αποφάσεις για την Τρίτη 24/9 έχουν πάρει ακόμα η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Αγωνιστικό κάλεσμα από ΟΒΣΑ, ΟΓΕ και ΜΑΣ

Το νομοσχέδιο, που «στο βωμό της ανάπτυξης των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζει εργασιακά δικαιώματα και μισθούς των εργαζομένων, ενώ δεν λέει κουβέντα για τα τεράστια συσσωρευμένα χρέη και για τον καθημερινό Γολγοθά που περνάνε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι, οι βιοτέχνες και επαγγελματίες», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. «Δίνουμε μία πρώτη απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή», σημειώνει.

Στα σημερινά συλλαλητήρια καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της ΝΔ, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί ό,τι απαιτούν ο ΣΕΒ και η ΕΕ, δίνει γην και ύδωρ στους “επενδυτές”», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτή η νέα επίθεση αφορά κι εμάς τις γυναίκες, που είμαστε πρωταθλήτριες στην ανεργία και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Το νέο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και συνολικά όλο το νομικό αντεργατικό οπλοστάσιο που προώθησαν πρώην και νυν κυβερνήσεις, μας αφήνει στο έλεος της εργοδοτικής βίας. Κι όσο κι αν προσχηματικά “διαπιστώνουν” τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα, ξεδιάντροπα οι κυβερνήσεις δίνουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να μας καταδικάζουν στην “ευέλικτη” εργασία, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με απουσία μέτρων προστασίας της μητρότητας».

Κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας! Ενοχλείται από τον οργανωμένο αγώνα φοιτητών, εργαζομένων που διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ», τονίζει.

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλεί με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της απεργίας

Μπροστά στην απεργία, οργανώνονται οι εξής πρωτοβουλίες για την επιτυχία της:

— Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, από κοινού συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

— Σε σύσκεψη προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

— Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

— Η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σωματεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας προχωρούν σε εξορμήσεις σήμερα, Τρίτη, σε μια σειρά από χώρους: Στις 4.45 π.μ. στους εργαζόμενους που φεύγουν με τα λεωφορεία για τα εργοστάσια, από το πάρκο στο Βούρκο στη Χαλκίδα. Στη συνέχεια σε εργοστάσια της περιοχής, σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα, στους εργαζόμενους του δήμου Χαλκιδέων, στην Περιφέρεια, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και άλλους χώρους του Δημοσίου.

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αττική

Με στόχο την οργάνωση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική επίθεση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη Δευτέρα 30/9 στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο «Διάνα» (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Με ανακοίνωσή της απευθύνεται σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, καλώντας «όλοι μαζί να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο».