Τι θα γίνει με την αλλαγή τι ώρας;

259

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, η αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Οκτώβριο.

Φέτος η θερινή ώρα θα αλλάξει σε χειμερινή στις 27/10, δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Τα ξημερώματα, λοιπόν, της τελευταίας Κυριακής, μόλις οι δείκτες του ρολογιού «δείξουν» 4, θα τους γυρίσουμε μία ώρα πίσω.

Η ώρα θα αλλάξει ξανά όπως προβλέπεται και τον Μάρτιο του 2020 και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο του 2020 και ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2021.

Κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα;

Διακρίνουμε την ώρα, σε «θερινή» κατά τους θερινούς μήνες, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δηλαδή,  και σε «χειμερινή», που ισχύει τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Η αλλαγή της ώρας αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας. Γυρίζοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούνται μεγάλα ποσά ενέργειας.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό.

Πηγή: in.gr