Ιράν-Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης: Οι αμερικανικές βάσεις βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων

273

Ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης αύξησε σήμερα την ένταση δηλώνοντας πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων, αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι πραγματοποιεί επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η οργάνωση των Χούτι της Υεμένης, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσε πως επιτέθηκε χθες, Σάββατο, σε δύο εργοστάσια πετρελαίου της Aramco στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, βγάζοντας εκτός μάχης πάνω από το μισό της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αποκλείοντας ενδεχόμενη ανάμιξη της Υεμένης και καταγέλλοντας την Τεχεράνη για υποκριτική διπλωματία.

Ο Πομπέο έγραψε χθες, Σάββατο, στο Twitter πως δεν υάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.

«Οι πάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως όλες οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα τους σε απόσταση έως 2.000 χιλιομέτρων γύρω από το Ιράν βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων μας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε επίσης πως «το Ιράν ήταν ανέκαθεν έτοιμο για έναν πόλεμο πλήρους έκτασης», χωρίς να αναφερθεί στις χθεσινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία. Ένα από τα εργοστάσια που δέχθηκαν επίθεση είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εργασθεί μαζί με το βασίλειο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του, ανακοιονώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: kathimerini.gr