Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για συγκέντρωση αντιεξουσιαστών

204

Επίδειξη ισχύος εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να κάνει σήμερα ο αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος, που διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στα τέλη Αυγούστου, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο κατειλημμένο κτίριο ΒΟΞ στην οδό Θεμιστοκλέους, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών στα Εξάρχεια και πάντως πριν από την εκκένωση των τεσσάρων καταλήψεων. «Να υψώσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης ενάντια στην επερχόμενη κατασταλτική εκστρατεία», έγραφε η αφίσα-κάλεσμα για συμμετοχή τη συνέλευση στο ΒΟΞ, στην οποία είχαν δώσει το «παρών» περισσότερα από 100 άτομα. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η δυναμική των αντιδράσεων έχει αυξηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στον αριθμό των συμμετεχόντων στη σημερινή κινητοποίηση.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12 μ. στα Προπύλαια, με σύνθημα «No pasaran». Μία σειρά από αναρχικές ομάδες καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση με κείμενά τους στο Διαδίκτυο. «Ολοι/Ολες στη συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία και αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους, τις δομές του αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις» αναφέρεται σε κείμενο που υπογράφει η «Αναρχική Ομοσπονδία». «Μπροστά στην κρατική καταστολή, στη διάλυση των κοινωνικών/ταξικών αγώνων και των κεκτημένων μας, μπροστά στην υποτίμηση των ζωών μας, να ορθώσουμε συλλογικά αναχώματα, να προτάξουμε τους αγώνες μας, να στήσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης» καλούν αντίστοιχα με κείμενό τους, τα μέλη της κατάληψης «Επαυλη Κουβέλου».

Τα στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι βασική επιδίωξη των διοργανωτών είναι –σε αυτή τη φάση– το «μαύρο μπλοκ» να κάνει μέσω της μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση μια επίδειξη ισχύος και να στείλει ένα μήνυμα συσπείρωσης του αναρχικού χώρου.

Σε αυτή την περίπτωση οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να περιφρουρήσουν τη διαδήλωση προκειμένου να μη σημειωθούν επεισόδια, δίχως βεβαίως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μικρές ομάδες «μπαχαλάκηδων» να επιτεθούν στους αστυνομικούς ή να προκαλέσουν φθορές. Πάντως, η παρουσία των ΜΑΤ θα είναι ιδιαίτερα έντονη και σε περίπτωση επεισοδίων η εντολή που έχει δοθεί είναι να αντιδράσουν άμεσα.

Πηγή: kathimerini.gr