Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια

329

 

Του Ηλία Χρυσικού *

Πιστεύω ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά “θερμό”.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, “έπεσε” στα χέρια ανεπάγγελτων, κακομαθημένων και ανόητων πολιτικών και τα μεγάλα προβλήματα που είχε η χώρα μας, δεν λύθηκαν, ούτε με ευχολόγια, ούτε με ψέματα, ούτε με πορείες και με δημοψηφίσματα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν μπορούμε να αφήσουμε τους αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από μετριοπάθεια, έχει ανάγκη από πολιτική και οικονομική σταθερότητα, από συγκλίσεις και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Και η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με σαφή όρεξη και προθέσεις.

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες προκλήσεις, όμως έχει και μία ευκαιρία.

Το “ραντεβού” με την ιστορία έλαχε στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης. Αν το αξιοποιήσει, θα γράψει ιστορία, αν όχι, η χώρα θα είναι καταδικασμένη να βρεθεί σε χειρότερη μοίρα από εκείνη που της επιφυλάχθηκε πριν από μία δεκαετία.

Ίσως, να είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τόσο γρήγοροι ρυθμοί στο ξεκίνημα, που δείχνουν και ότι είχε γίνει αρκετή προετοιμασία.

Αυτό όμως αφορά την ηγεσία, την κορυφή και εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Τους αμέσως επόμενους μήνες, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση.

Και εκείνο πλέον που πρέπει να γίνει, είναι να διαχυθεί στις ευρύτερες βαθμίδες και σε όλα τα επίπεδα της κρατικής πυραμίδας, το φιλόδοξο νέο κυβερνητικό μοντέλο λειτουργίας και να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός στην μεταρρύθμιση, στις διαρθρωτικές αλλαγές, την καινοτομία και τις απαιτούμενες ταχύτητες.

Ίσως αυτό να είναι, ένα πραγματικά δύσκολο στοίχημα από το οποίο θα εξαρτηθεί μακροπρόθεσμα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια σε ένα σημαντικό βαθμό η επιτυχία πέρα από τους σχεδιασμούς και τις συμφωνίες θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα και επιτυχημένα θα…σπάσουν αυγά, θα σπάσουν αγκυλώσεις και θα αλλάξουν νοοτροπίες.

Αυτό το στοίχημα, αυτή η μάχη, που δεν θα είναι καθόλου εύκολη, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί.

Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ημίμετρα. Αν δεν συμβεί αυτό, όσες προθέσεις, συναντήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις και αν υπάρξουν, το συνολικό έργο θα μένει ημιτελές.

Και εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα για να μπορέσει να αλλάξει η χώρα.

Άλλωστε βλέπουμε ότι οι αγορές υποδέχονται πλέον την “κανονικότητα” της Ελλάδας, στο πλέον ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, στο χρέος.

Θέλω να πιστεύω ότι, το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, για το καλό των παιδιών μας και για να υπάρξει συνέχεια.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στα fm στο Ν. Πιερίας.