O Ενημερωμένος πολίτης είναι ο σωστός πολίτης

1322

* Του Ηλία Χρυσικού

Mε αφορμή κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα χθες, γράφω δύο λόγια.

Συχνά – πυκνά γράφω την άποψή μου εδώ και θεωρώ ότι η ανάγνωση κάποιου άρθρου – κειμένου μου, μπορεί να γίνεται είτε από ενδιαφέρον, είτε από αναγκαιότητα.

Προκειμένου να λειτουργήσει κάποιος αποτελεσματικά στην κοινωνία πρέπει να είναι ικανός να διαβάζει και να κατανοεί κάθε είδος κειμένου.

Ο αναγνώστης που διαβάζει ένα άρθρο, κεντρίζεται από ενδιαφέρον, διότι πιστεύει ότι η ανάγνωσή του, θα τον ψυχαγωγήσει ή θα τον ενημερώσει.

Έχω επιλέξει το δεύτερο, την ενημέρωση με δημόσιο λόγο
(Ράδιο Ενημέρωση 92,2 στα fm Ν. Πιερίας) και τις απόψεις μου στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, (www.pierianews.gr & πολιτεία και Επτά), διότι πιστεύω ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σωστός πολίτης.

Στόχος μας είναι, όσοι μας ακούνε και μας διαβάζουν, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να προστατεύουν το περιβάλλον, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στο δημόσιο χώρο, να επιδιώκουν τη δημόσια έκφραση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να σέβονται τη διαφορετικότητα, να αναζητούν πληροφορίες, να φιλτράρουν την είδηση, να συμμετέχουν στο χώρο της δημόσιας συζήτησης, να διαμορφώνουν κριτική σκέψη και να παίρνουν θέση.

Ο σωστός πολίτης σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του και τέλος ενεργεί – παρατηρεί τι συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, όταν διαπιστώνει παρανομίες δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.

Πιστεύω ότι η ελευθερία, η ατομική πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, η συμμετοχή στα κοινά, η προσωπική καλλιέργεια και η γνώση του εαυτού, χαρίζει σε όλους μας τη χαρά της ζωής.
* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στα fm στο Ν.Πιερίας.