Τζ. Ράις: Ανέκαθεν το ΔΝΤ θεωρούσε τα πλεονάσματα 3,5% τροχοπέδη για την ανάκαμψη

234

Πάντα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε τη θέση ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των αρμόδιων συντακτών στην Ουάσινγκτον, σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες δηλώσεις της τέως γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα αποτελούν “αυτοκριτική” εκ μέρους του οργανισμού.

“Πάντα θεωρούσαμε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των διαρθρωτικών μέτρων που δίνουν ώθηση σε μια ολόπλευρη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι το πνεύμα των επαφών μας με την ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 στις 23 Σεπτεμβρίου. Μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, έχοντας φθάσει λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, ο Τζ. Ράις απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.

0,8% θα κοστίσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 ο εμπορικός πόλεμος

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας παραμένει υποτονική και προφανώς οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν απειλή για την πορεία της – μάλιστα σήμερα έχουν αρχίσει ήδη να επιβαρύνουν τις προοπτικές της, είπε ακόμη ο κ. Ράις.

Σημείωσε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του Ταμείου, η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τα δασμολογικά μέτρα στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας (τόσο όσα έχουν ληφθεί όσο και όσα έχουν εξαγγελθεί) θα αγγίξει το 0,8% το 2020.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ακόμη ότι η επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Στα τέλη του μήνα, είπε, θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την κυβέρνηση της Αργεντινής για την πορεία του προγράμματος στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών Hernán Lacunza.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι το πρόγραμμα στην Αργεντινή αποτελεί μια αποτυχία του Ταμείου, δεδομένων των εξελίξεων στην οικονομία της χώρας, ο κ. Ράις ανέφερε ότι “η προσπάθειά μας να βοηθήσουμε χώρες σε κρίση δεν γίνεται χωρίς την ανάληψη ρίσκου. Άλλωστε όταν επεμβαίνει το Ταμείο, μετά από αίτημα οποιασδήποτε χώρας ζητεί βοήθεια, μιλάμε ήδη για μία πολύ δύσκολη κατάσταση”.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ ανέφερε ότι στο Κίεβο βρίσκεται ήδη ομάδα ειδικών του Ταμείου, προκειμένου να εκτιμήσει τις διαθέσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης της χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 του καταστατικού του οργανισμού.

Λαγκάρντ “τέλος” και επισήμως

Ο Τζ. Ράις ανέφερε τέλος ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε και επισήμως η παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση της υποψήφιας την οποία όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θέση, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με το ΔΣ του οργανισμού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του Ταμείου αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Ράις, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Πηγή: capital.gr