Σκωτσέζικο ντους για κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον

250

H βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να προετοιμαστούν για το Brexit επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα gov.uk/brexit.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας έκρινε χθες παράνομο το κλείσιμο της Bουλής των Kοινοτήτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ, στο άκουσμα της απόφασης, ορισμένοι βουλευτές μετέβησαν στην αίθουσα της ολομέλειας ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία του Kοινοβουλίου. Η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι η Bουλή θα ανοίξει μόνο αν η σκωτσέζικη απόφαση επιβεβαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

«Τα έγγραφα που προσκόμισε η κυβέρνηση δεν προσέφεραν καμία άλλη εξήγηση, παρά μόνο ότι η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει το Kοινοβούλιο», ανέφερε η απόφαση του σκωτσέζικου δικαστηρίου, που ακύρωσε το διάταγμα της κυβέρνησης Τζόνσον. Την περασμένη εβδομάδα, το αρμόδιο αγγλικό δικαστήριο είχε επιτρέψει το κλείσιμο, αποφασίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό.

Οποια από τις δύο εκδοχές και να διαλέξει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (την αγγλική ή τη σκωτσέζικη), οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές. Στην μία περίπωση (επιβεβαίωση ότι το κλείσιμο είναι παράνομο) θα ανατραπούν οι σχεδιασμοί του Μπόρις Τζόνσον και στην άλλη περίπτωση (ακύρωση της σκωτσέζικης απόφασης) μπορεί να υπάρξει οργή στη Σκωτία και να πυροδοτηθούν ακόμη εντονότερες διαλυτικές τάσεις στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εξελίξεις καλύπτονται από την όλο και πιο βαριά σκιά της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα έγγραφα της Operation Yellowhammer, της επιχείρησης προετοιμασίας της Βρετανίας για το Brexit, σύμφωνα με τα οποία η ροή αγαθών στη Μάγχη θα πέσει στο μισό, με τα φορτηγά να χρειάζονται έως και 2,5 ημέρες για μια διάσχιση που τώρα απαιτεί λίγες ώρες. Αυτό θα οδηγήσει σε έλλειψη ορισμένων φρέσκων διατροφικών προϊόντων, ενώ σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις στην τροφοδοσία με φάρμακα και ελλείψεις καυσίμων. Το έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής του Κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ ζήτησε χθες από τον Τζόνσον να φροντίσει ώστε να μη μετατεθεί η ημερομηνία εξόδου, ενώ απείλησε ότι, αν ο Τζόνσον κάνει πίσω, το κόμμα Brexit θα απορροφήσει μεγάλη μερίδα Συντηρητικών ψηφοφόρων. Η απειλή συνοδευόταν από μια πρόταση συμμαχίας. «Mαζί θα είμαστε ασταμάτητοι», είπε ο Φάρατζ, ενώ ανώτατο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος απάντησε ότι τόσο ο Φάρατζ όσο και ο χρηματοδότης του κόμματός του, Ααρον Μπανκς, «δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν κοντά σε κυβερνητικό αξίωμα».

Πηγή: kathimerini.gr