50 φωτογραφίες από τα λεπροκομεία της Ελλάδας και τη ζωή των Χανσενικών

757

«Μνήμες από τα Χρόνια του Χάνσεν»: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό στους τόπους όπου πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν», που ταξίδεψε στη Νήσο Σπιναλόγκα, στην Αθήνα και από αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, στις 19.30, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα). Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συνοδοιπόροι σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο ξεκίνησαν τέσσερις φωτογράφοι, επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, οι οποίοι ένωσαν τις φωτογραφίες τους από πέντε τόπους στους οποίους βρίσκονται τα πρώτα λεπροκομεία στην Ελλάδα.

Οι φωτογράφοι ταξίδεψαν στο πρώτο λεπροκομείο της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στη Χίο, άλλοτε σε ερείπια όπως στη Σάμο και τη Λέρο, σε ιστορικά μνημεία όπως στη Σπιναλόγκα και άλλοτε σε κατοικήσιμα από ανθρώπους που μας έμαθαν τι σημαίνει υπομονή και δύναμη, όπως το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» στην Αθήνα.

Τα κτίρια αυτά, ιστορικά μνημεία, πέρασαν στην ιστορία γεμάτα μνήμες, πόνο, όνειρα και ελπίδα για ζωή από ανθρώπους που στιγματίστηκαν σκληρά και απομονώθηκαν από την κοινωνία.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 50 φωτογραφίες που θα ταξιδέψουν φωτογραφικά τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή. Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Λέπρα: η νόσος των ζωντανών-νεκρών», στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη). Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής υγιεινής-κοινωνικής ιατρικής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Νίκη Παπαβραμίδου και η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Ελένη Σωτηρίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας «Μνήμες από τα χρόνια του Χάνσεν» θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του ομώνυμου φωτογραφικού λευκώματος λεύκωμα, 112 σελίδων, από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Το λεύκωμα αποτελείται από φωτογραφίες λεπροκομείων από τη Σπιναλόγκα, τη Σάμο, τη Λέρο, τη Χίο και την Αθήνα, αναδεικνύοντας όλα αυτά τα κτήρια αλλά και την ιστορία τους, που τείνει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για κληρονομιά που σε λίγα χρόνια ίσως να είναι άγνωστη στις νέες γενεές, διότι δυστυχώς σήμερα πολλά από αυτά τα ιδρύματα καταστρέφονται και βανδαλίζονται καθημερινά.

Τα λεπροκομεία φωτογράφησαν οι: Ευαγγελία Μεϊμέτη νοσηλεύτρια στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, ο Σωτήρης Πατσατζάκης παθολόγος –εντατικολόγος στο νοσοκομείο Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Καρόζης, παθολόγος -λοιμωξιολόγος στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η Χαρίκλεια Λούπα, παθολόγος –λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ Αθήνα.

Τα κείμενα επιμελήθηκε η ιστορικός Νίκη Παπαβραμίδου.

Τοπικοί υποστηρικτές: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 16-20 Σεπτεμβρίου 2019, καθημερινά 10.00-17.00.