Σ. Αραβία: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» η υπόσχεση Νετανιάχου για προσάρτηση τομέων της κατεχόμενης Δ. Όχθης

225

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» την προεκλογική υπόσχεση του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, εάν επανεκλεγεί στις νέες πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το βασίλειο τονίζει πως «αυτή η δήλωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε αργά χθες βράδυ το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.

Εξάλλου το Ριάντ ζητεί την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), προσέθεσε το SPA.

Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».

Μία εβδομάδα πριν διεξαχθούν οι νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ — και αυτές αναγγέλλονται αμφίρροπες — ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, να προσαρτήσει «την κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας». Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το Ισραήλ από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Ο Νετανιάχου, στην κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας, στην οποία έδωσε έντονο δεξιό χρώμα αποπειρώμενος ιδίως να προσελκύσει τις ψήφους των εποίκων, φέρεται κατά δημοσκοπήσεις σχεδόν να ισοψηφεί με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, τον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr