Ραντεβού απόψε το βράδυ στη μεγάλη οθόνη του «Ορφέα» Σαρωνίδας

204

Σημείο αναφοράς για τη Σαρωνίδα, ο «Ορφέας» άνοιξε το 1996.

Η ιστορία μάς πάει πίσω στα προσφυγικά της Δραπετσώνας. Σε εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και προσπαθούσαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή αντιπαλεύοντας την ανέχεια και τις προκαταλήψεις των ίδιων των συμπατριωτών τους. Ενας πιτσιρικάς, ο Λευτέρης Σκλάβος που ήρθε επτά ετών από τη Σμύρνη το 1922, είχε πιάσει δουλειά σε ένα μανάβικο της γειτονιάς. Για μεροκάματο έπαιρνε μια κολοκύθα. Ο μικρός έξυνε το κεφάλι του, τι θα μπορούσε να κάνει με δαύτη. Μέχρι που βρήκε τη λύση: έβγαλε τα σποράκια της, τα ξέρανε, τα αλάτισε και άρχισε να τα πουλάει έξω από τον κινηματογράφο «Σινέ Αθήναιον» στον Πειραιά. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πέρασε από το κατώφλι του σινεμά και ανέλαβε το κυλικείο.  Εγινε φίλος με τον πιανίστα διότι τότε στον βουβό, φρόντιζαν τη μουσική επένδυση. Και ύστερα έγινε φίλος με τον μηχανικό.


Ο Λ. Σκλάβος έγινε από τους πρώτους αιθουσάρχες στην Αθήνα.

Η παρθενική είσοδος στην καμπίνα προβολής ήταν η εμπειρία που του καθόρισε ολόκληρη την κατοπινή του ζωή. Ο Λευτέρης Σκλάβος (1915-2007) έγινε ένας από τους σημαντικότερους αιθουσάρχες που είχαμε στην Ελλάδα. Ο θερινός κινηματογράφος «Ορφέας» στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που έφτιαξε το 1935 έφερνε τις καλύτερες ταινίες που έβαλαν τους Αθηναίους στον κόσμο της μεγάλης οθόνης. Από ένα άδειο οικόπεδο σε μια ερημική γειτονιά, έγινε με τον καιρό ο πιο δημοφιλής κινηματογράφος με χιλιάδες εισιτήρια. Πολυμήχανος και ανήσυχος, ο Σκλάβος έφτιαξε στην πορεία και άλλους κινηματογράφους, το θερινό «Μαϊάμι» στη Γλυφάδα, τον χειμερινό «Λουξ» στα Καμίνια ακόμα και αίθουσες στην επαρχία.


Ο «Ορφέας» της Λεωφ. Βουλιαγμένης άνοιξε τη δεκαετία του ’30.

Ο αρχικός «Ορφέας» έκλεισε το 1971 αλλά από το 1996 συνεχίζει τη φήμη του με το ίδιο όνομα ο «Ορφέας» στη Σαρωνίδα, ένας υπέροχος μερακλίδικος θερινός. Τον έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πολ Σκλάβος με τη Γαλλίδα σύζυγό του τη Μαρτίν. Η εγγονή του Σκλάβου, η Ανιές, έχει γίνει επίσης καταξιωμένη σκηνοθέτιδα. Ενα από τα πιο γνωστά της ντοκιμαντέρ ασχολείται με τη Φώκαια της Μικράς Ασίας – διόλου τυχαία διότι οι εκδιωχθέντες Φωκαείς εγκαταστάθηκαν στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου. Σήμερα στον «Ορφέα» της Σαρωνίδας θα γίνει μια επετειακή προβολή στις 8.30 μ.μ. του

«Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε αλλά και του ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβος «Ο Κυρ Ορφέας» σε παραγωγή Στέλιου Τατάκη για τα 65 χρόνια που πέρασε ο παππούς της στους κινηματογράφους. Να μια οικογένεια που αγάπησε το σινεμά και είχε «προσεχώς!» στις επόμενες γενιές.

Πηγή: kathimerini.gr