Κατάσκοπος της CIA στο Κρεμλίνο

290

Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, έγινε και πάλι σκηνικό κατασκοπευτικής υπόθεσης μεταξύ των υπερδυνάμεων, με τον Αμερικανό πράκτορα να έχει, μάλιστα, στενή σχέση με τον Πούτιν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Κρεμλίνου, ο οποίος κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ, «εξήγαγαν» Αμερικανοί πράκτορες από τη Ρωσία, αφού ο πληροφοριοδότης είχε επιβεβαιώσει τον ρόλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές για την αμερικανική προεδρία το 2016, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

Ο κατάσκοπος φέρεται να προσέφερε πληροφορίες στις αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας εδώ και δεκαετίες, ενώ είχε πρόσβαση στον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν και είχε στείλει μάλιστα φωτογραφίες σημαντικών εγγράφων που βρίσκονταν στο γραφείο του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN. Παρότι ο πληροφοριοδότης δεν ανήκε στον στενό κύκλο του Πούτιν, είχε συχνή επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο και διατηρούσε καλές σχέσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης.

Ο πληροφοριοδότης αποσύρθηκε εσπευσμένα από τη Ρωσία. Σε δημοσίευμά της για την υπόθεση, η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει ότι η CIA προσέφερε τη δυνατότητα στον κατάσκοπο να εγκαταλείψει τη Ρωσία το 2016, φοβούμενη την αποκάλυψη της ταυτότητάς του από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο πληροφοριοδότης, όμως, αρχικά αρνήθηκε την πρόταση, επικαλούμενος οικογενειακά κωλύματα και προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους της CIA, μήπως είχε γίνει διπλός πράκτορας. Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, ο Ρώσος κατάσκοπος υπέκυψε και ζήτησε να διαφύγει στις ΗΠΑ.

Η «εξαγωγή» του κατασκόπου το 2017 έγινε εξαιτίας φόβων της CIA ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του θα αποκάλυπταν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη, ύστερα από επανειλημμένα κρούσματα κακοδιαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της CIA, Μπρίτανι Μπράμελ, χαρακτήρισε ανακριβείς τις εκτιμήσεις του CNN. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, είπε ότι το δημοσίευμα του CNN όχι μόνο είναι ανακριβές, αλλά θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο κατάσκοπος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό της αλυσίδας αποφάσεων που προήλθαν από τον πρόεδρο Πούτιν και οδήγησαν στη διείσδυση χάκερ στα ηλεκτρονικά δίκτυα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις εκλογές του 2016. Η διείσδυση είχε φέρει στο φως «ενοχλητικά» μηνύματα μέσω email μεταξύ στελεχών της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Η απόσυρση του κατασκόπου «τύφλωσε» τις αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας σε ό,τι αφορούσε τις εσωτερικές λειτουργίες του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2018. Σε χθεσινά του δημοσιεύματα, ο ρωσικός Τύπος αποκάλυψε την ταυτότητα του κατασκόπου, επιβεβαιώνοντας ότι εργαζόταν επί χρόνια στη ρωσική πρεσβεία, στην Ουάσιγκτον, προτού μετακομίσει στη Μόσχα. Στο μεταξύ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστήριζε χθες ότι εντόπισε τον κατάσκοπο στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Οταν οι ανταποκριτές του NBC πλησίασαν την κατοικία του φερομένου ως κατασκόπου, δύο άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι φίλοι του Ρώσου, εμφανίσθηκαν και «ανέκριναν» ευγενικά τους δημοσιογράφους για τους λόγους για τους οποίους επιθυμούσαν να συνομιλήσουν με τον ένοικο του σπιτιού.

Πηγή: kathimerini.gr